Duminica Triumfului Ortodoxiei la Mănăstirea Suruceni

1257

În săptămâna care a trecut, am încercat să facem un prim pas în întâmpinarea Mirelui, încrezându-ne că Ortodoxia este bucuria de a fi încrezător în mila lui Dumnezeu: „miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”. La Dumnezeu nu putem ajunge altfel decât pe calea pocăinței. Iar „când omul îmbrăţişează pocăinţa şi trăieşte potrivit cuvântului lui Hristos, simţurile lui duhovniceşti prind viaţă şi el începe să-L vadă pe Dumnezeu, să-L cunoască, să-I audă glasul şi să-I simtă prezenţa în chip negrăit”, ne spune arhimandritul Zaharia Zaharou.

Încercând să învățăm din smerenia vameșului, întoarcerea fiului risipitor și lecțiile milei și iertării, am deschis ușile postului, a Nunții Împăratului. Pentru noi postirea nu este o respectare scrupuloasă a prescripţiilor alimentare, este așteptarea Mirelui.

„Iată, Mirele vine în miezul nopții și fericită e sluga pe care o va afla priveghind…” Dumnezeu nu ne cere lucruri imposibile, căci cunoaște sărăcia sufletelor noastre. Și, știind că nu avem lumina sau untdelemnul necesar, e gata să ne ofere totul în dar, să preschimbe întunericul din sufletele noastre într-o lumină a păcii și bucuriei, într-un untdelemn ce va arde spre mântuirea sufletelor noastre. Dar nu o poate face decât dacă îi permitem să intre în inimile noastre.

Dumnezeu nu poate fi cuprins de mintea noastră sau perceput prin intermediul simțurilor, însă poate fi trăit în inimile noastre. Iar pentru a putea ajunge la această  trăire, e nevoie să ieșim din cotidianul firesc și să tindem către binecuvântata stare de „nemuritori”. Astfel, postul dincolo de a nu mânca și a nu bea, ne așează în starea care ne ajută să ne satisfacem foamea după Dumnezeu, foamea după Împărăția pentru care am fost creați.

Mulțime de credincioși, „cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste”,  s-au apropiat pentru a primi Sfânta Taină a Împărtășaniei.

Slujitorii așezământului monahal au săvârșit Te-Deum-ul solemn din Duminica Triumfului Ortodoxiei.
Prot. Victor Ceresău i-a îndemnat pe credincioși să păstreze dreapta credință moștenită de la strămoșii noștri, să trăiască mai intens și să cunoască mai bine Ortodoxia, să nu se limiteze la cunoașterea Crezulului, ci să devie și împlinitori ai Dreptei Credințe. 

Bucurându-ne de acest prim popas al Postului Mare din Duminica Ortodoxiei, în care ni s-a oferit o nouă șansă să „gustăm şi vedem că bun este Domnul” să ne continuăm nevoința postului, pentru ca să-L cunoaștem pe Hristos, să cunoaștem că dulce și bun este și că nu există altul asemenea Lui. 

sursa http://manastireasuruceni.md

 


Articole postate de același autor
4083

Numai din auzite sau din literatură bisericească nu poţi dobândi smerenia

Se întâmplă cu cel smerit ca şi cu pomul. Când pomii poartă rod mult, rodul înconvoaie ramurile şi le trage în jos, iar cel ce nu poate să facă rod se înalţă și stă drept. Așa este şi cu sufletul: când se smereşte, aduce rod. Cu cât aduce rod mai mult, cu atât se smereşte […]