La finele Sfintei Liturghii, Ierarhul a venit cu un frumos cuvânt de felicitare adresat tuturor femeilor creștine după care a înmânat fiecăreia câte un trandafir.
Iubiți credincioși, evanghelia duminicii de astăzi, ne vorbește despre femeile mironosițe, despre credința, curajul și dragostea ce au avut-o față de Hristos. Cântările slujbei de astăzi le numesc pe aceste femei ,,ucenițele Domnului”. Or, mesajul evanghelic al acestei duminici cheamă toate femeile, mai cu seamă pe cele creștine, să devină prin credință și fapte bune, ucenițe a Domnului. Iar a fi uceniță, dar și ucenic, a lui Hristos trebuie să-L caute, să-L urmeze și să-L iubească pe Hristos, asemenea femeilor mironosițe.
A fi uceniță a lui Hristos presupune nu doar o stare de bucurie inimaginabilă, dar presupune, poate chiar întâi de toate asumarea unei responsabilități creștine, ceea ce înseamnă de ați lua crucea vieții și a o duce cu demnitate creștinească. Or, femeile mironosițe nu au avut parte în viața lor doar de bucuria învierii lui Hristos, dar au trecut și prin focul prigonirilor și asupririlor păgâne.
Biserica, prin scrierile Sfintei Scripturi, dar și a Sfinților Părinți, vorbesc la unison despre rolul definitoriu al femeii în această lume, despre importanța sa ca mamă și femeie creștină. Sfântul Ioan Gura de Aur în una din omiliile sale spune: ,,Dacă îmi 12 mame cu adevărat creștine, voi putea schimba fața omenirii, după cum cei 12 apostoli au schimbat prin învățătura și viața lor multe rele ale omenirii în bine”.
Dar trebuie să spunem și aceasta că, duminica de astăzi, prin învățătura ei ne reamintește cum trebuie să fie femeia creștină în societate, în familie și în biserică.
Sfinții Apostoli Petru și Pavel în scrierile lor nou testamentare spun că ,,femeia trebuie să fie cuviincioasă și la vorbă, și la îmbrăcăminte, și la comportament, amintind că adevărata podoabă a FEMEIEI nu trebuie să fie hainele și părul capului, ci viața sa creștină și virtuțile”. Or, astăzi femeia crede că prioritar este aspectul fizic, prin părți corporale pronunțate și aspect vestimentar extravagant. Ca să nu mai spunem că începe să devină un disconfort și aproape o rușine, rolul de mamă și născătoare de mai nulți copiii. Cu toate că Scriptura spune foarte clar că femeia se va mântui, prin nașterea de fii, nu prin abținerea de la aceștia sau și mai rău, prin omorârea acestora prin avort.
În încheiere voi spune ceea ce a menționat un sfânt pe care chiar azi îl prăznuim, Sf. Nicolai Velimirovici: ,,Femeia, pe cât de Sus a ridicat-o Dumnezeu, și pe cât de râvnitoare de cele sfinte este de multe ori, tot pe atât de jos o poate duce deavolul, prin faptele și nelegiuirile care le înfăptuiește, femeia”.
Deci, dragele și scumpele noastre mame, soții, bunici, surori, fice, Vă dorim să fiți adevărate ucenițe a lui Hristos, să aveți credința și curajul femeilor mironosițe și cel mai important, să nu Vă uitați rolul de mame și femei creștine.
Preasfințitul PETRU,
Episcop de Ungheni și Nisporeni