Duminica Cincizecimii, la Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din Soroca

1695

În Duminica Pogorârii Duhului Sfânt (a Cincizecimii), Preasfințitul Ioan Episcop de Soroca, Vicar Mitropolitan, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Soroca.

Conform rânduielilor tipiconale ale Bisericii, imediat după încheierea Sfintei Liturghii, a fost săvârșită Vecernia pentru a doua zi, numită și Vecernia „Plecării genunchilor”, fiind încununată cu citirea celor șapte rugăciuni, în care invocăm ajutorul Sfintei Treimi.

După săvârșirea serviciului divin, Preasfințitul Ioan, a adresat un cuvânt de învățătură enoriașilor prezenți la Sfânta Slujbă despre semnificația sărbătorii Cincizecimii, subliniind că „de aproape două milenii, Biserica trăiește sub adumbrirea Duhului Sfânt, fiindcă viața creștină foc este și arde până la incandescență în sufletele celor care Îl iubesc pe Domnul.

Rusaliile reprezintă actul de naștere al Bisericii, care arată vocația ei misionară, eshatologică și universală, dar și rostul ei soteriologic și anume acela de a fi mijloc de mântuire, dar și semn al bunăvoinței, iubirii și generozității dumnezeieştii.

Biserica îi cheamă astăzi pe toți fiii ei să facă din dobândirea Duhului Sfânt scopul suprem al vieții lor, prin trăirea într-o viață de smerenie, de iubire și de rugăciune față de vrăjmași, prin împărtășirea cu Sfintele Taine și prin rugăciune neîncetată.

Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască Duhul Său cel Sfânt care să pătrundă în adâncimea inimii noastre și să alunge de acolo întunericul care se așază prin prea multa noastră mândrie și nespusele ambiții care ne definesc viața”

Sursa: www.ioanmosnegutu.info


Articole postate de același autor
11573

Învățături de viață ale Sfântului Serafim de Sarov

Bea apă din izvorul de unde beau caii. Calul dintr-o apă rea nu va bea niciodată. Așterne-ți acolo unde își face culcuș pisica. Mănâncă fructul, care a fost atins de un vierme. Culege cu îndrazneală ciuperca pe care stau gâzele. Sădește pomul acolo unde sapă cârtița. Casa clădește-o pe locul unde se încalzește șarpele. Fântâna […]