În Duminica a XXII-a după Cincizecime, 5 noiembrie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul arhieresc mixt al Catedralei Mitropolitane.
Alături de Întâistătător au înălțat rugăciuni Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan și soborul preoțesc al Catedralei centrale a țării.
În timpul Serviciului divin, Întâistătătorul și slujitorii s-au rugat dimpreună cu poporul iubitor de Dumnezeu, pentru ca să primească de la Domnul Hristos, prin sfinții Săi, apărare de rele, virtuți duhovniceși și cale de nădejde spre viața cea veșnică.
Binele pe care l-a săvârșit săracul Lazăr din pericopa evanghelică de astăzi, constă în curățirea, luminarea și îmbogățirea sufletului său prin virtutea răbdării cu nădejde în Dumnezeu, fără răzvrătire, fără osândirea aproapelui, nici măcar a bogatului nemilostiv.
Pilda bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr ne arată că după moartea trupului sufletul trăiește și își amintește de toate faptele săvârșite în timpul vieții pe pământ. Omul dacă nu este milostiv pierde mântuirea, iar dacă este milostiv intră în Împărăția Lui Dumnezeu cel milostiv și al sfinților Săi.
După Liturghie, a fost oficiat un Tedeum de mulțumire, iar mai apoi, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, Secretarul Mitropoliei Moldovei și Chelarul Catedralei Mitropolitane, Prot. mitr. Vadim Cheibaș a venit în fața credincioșilor cu un cuvânt privind construcţia Casei Parohiale în cadrul Complexului Catedralei Mitropolitane, pe care îl redăm în cele ce urmează:
Amintim că după mai bine de șase ani de la inițierea proiectului, consilierii municipali au votat la data de 31 octombrie 2017, pentru un proiect de decizie, care prevede construcția unei case parohiale în spatele Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău.
Această construcție este destinată preoților, personalului auxiliar și enoriașilor Catedralei pentru necesitățile de cult.
Edificarea casei parohiale în cadrul Complexului Catedralei este o necesitate pentru instituţia de cult, în vederea deservirii acesteia, pentru că în prezent Catedrala nu dispune de spaţii auxiliare. Clădirea va fi amplasată în locul Staţiei de Pompare nr. 1, ce urmează a fi lichidată și va mai găzdui în pereții săi:
– un paraclis încorporat cu baptisteriu, destinat săvârșirii Ierurgiilor absolut necesare ciclului liturgic.
– o bibliotecă de carte ortodoxă.
– o veșmântărie (garderoba veșmintelor bisericești), prescurăria, depozitele pentru consumabile.
– o sală polivalentă destinată organizării școlii duminicale și a altor activități extra-parohiale.
– o sală pentru repetiții corale pentru corurile Catedralei, atât cel format din profesioniști, cât și cel de copii.
În demisolul clădirii vor fi amenajate încăperile auxiliare activității gospodărești.
Tergiversarea construcției Casei Parohiale a servit dintotdeauna un impediment pentru buna desfășurare a activității Complexului Catedralei, atât pentru enoriași, cât și pentru clerul și angajații Catedralei, care sunt în număr de aproximativ 100 de persoane.
Decizia Consiliului municipal în acest sens, a fost votată de către 38 de aleși locali.
O Casă Parohială a existat în spatele Catedralei şi până în 1969, când autorităţile din acea vreme ale Chişinăului au decis demolarea ei și amplasarea în respectivul loc a primului punct termic al reţelei de încălzire centralizată a capitalei.
Reconstrucția Casei Parohiale existentă anterior în preajma Catedralei Mitropolitane este o plinire a adevărului istoric, asemenea după cum din inițiativa Bisericii și a autorităților publice locale a fost reconstruită Clopotnița Catedralei, supranumită și Clopotnița memoriei.
Mitropolia Moldovei salută decizia Consiliului municipal, prin care se doreşte revenirea la normalitate – reconstrucția Casei Parohiale ce a funcționat în perioada interbelică.
Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media