Duminica a XXI după Cincizecime la Mănăstirea Ciuflea din Chișinău

1742

“Ieșit-a semănătorul să semene sămânța Sa“ (Luca 8, 5)

În Duminica a XXI după Cincizecime, sute de credincioși însetați de Cuvântul Domnului au pășit pragul Mănăstirii Ciuflea, pentru a înălța rugăciuni către Împăratul Ceresc.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de către Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae, Duhovnic-administrator al Mănăstirii Ciuflea, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi slujitori.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhimandrit Nicolae, a explicat pericopa Evangheliei din această Duminică:

„Semănătorul din pilda Evangheliei de astăzi este Însuși Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos. El a ieșit din sânurile Tatălui, după cum Însuși a zis: “Eu de la Dumnezeu am ieșit“ (Ioan 17, 8), și a venit pe pământ să semene sămânța cuvântului Său. Iar țarina în care a semănat sămânța Sfintei Evanghelii este lumea aceasta pe care El a făcut-o, după cum în altă pildă a zis: “Iar țarina este lumea“ (Matei 13, 38).

Din această pildă vedem că numai a patra parte din țarină, adică din lume, a fost pământ bun, care, primind sămânța cuvântului lui Dumnezeu, a crescut și a adus rod însutit (Matei 13, 23). Celelalte trei părți din țarină au fost drum călcat de oameni (Matei 13, 4), pietriș și pământ cu spini (Matei 13, 22), în care căzând sămânța cea bună a cuvântului, nu a rodit, ci s-a pierdut”.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul Mănăstirii Ciuflea, dirijat de presbiterea Olga Ghețiu.

La finalul slujbei, credincioșii prezenți s-au închinat la icoanele și chivotele cu sfinte moaște, păstrate cu multă evlavie de obștea Mănăstirii Ciuflea.

Sursa: ciuflea.md


Articole postate de același autor
3463

A început Postul Nașterii Domnului: De astăzi, vom posti timp de 40 de zile

Potrivit părintelui Ene Braniște („Liturgica generală”, EIMBOR, 1985), acest post este de asprime mijlocie, asemănător celui al Sfinților Apostoli. În mănăstiri se ajunează lunea, miercurea și vinerea până în Ceasul al IX-lea (aproximativ orele 15.00 – 16.00), când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn. Marțea și joia se mănâncă plante fierte, drese […]