Actualitate

Duminica a V-a din Postul Mare, a Cuvioasei Maria Egipteanca, la Mănăstirea Zăbriceni

3242

În Duminica a V-a a Postului Mare, a Cuvioasei Maria Egipteanca, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a oficiat Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Naşterea Domnului” din comuna Zăbriceni, raionul Edineţ. Ierarhul a fost întâmpinat în dimineața zilei de Preacuviosul părinte stareţ al mănăstirii, Arhimandritul Damian (Burlacu), de slujitorii şi viețuitorii sfîntului așezămînt, precum şi de mulțimea credincioşilor și închinătorilor care s-au adunat să se roage împreună la slujba arhierească.

În cadrul serviciului divin, viețuitorul sfîntului așezămînt, monahul Atanasie (Dumbrăvanu) a fost hirotonit în treapta de ierodiacon, iar protopsaltul mănăstirii, ierodiaconul Paisie (Viscun) – în cea de ieromonah. Prea Sfinția Sa a adus alese cuvinte de felicitare în adresa monahilor care au fost hirotoniți în această zi, îndemnîndu-i să fie cu luare aminte la Marele Har al slujirii lui Hristos de care s-au învrednicit, în fața căruia se cutremură și îngerii în ceruri, și să chivernisească harul așa cum prevede Sfînta Scriptură și cum a moștenit Biserica prin Sfinții Părinți.

Pornind de la modelul de pocăință oferit de Cuvioasa Maria Egipteanca, în cuvîntul său de învățătură Ierarhul a menţionat că fiecare zi de post trebuie să fie o nouă treaptă care ne urcă spre cer, şi ne apropie de Învierea lui Hristos. De aceea suntem datori, să ne silim zi cu zi la rugăciune, la înfrînare, la post, la împăcare duhovnicească cu toţi oamenii, la milostenie, la părăsirea păcatelor prin spovedanie şi la unirea cu Hristos prin Sfînta Împărtăşanie.

Cuvioasa Maria Egipteanca a fost în tinereţe o mare păcătoasă. Dar ajungând la Mormîntul Domnului nu putea să intre în biserică pentru păcatele ei cele cumplite. Atunci, venindu-şi în fire a început să plîngă cu amar pentru păcatele sale şi după ce s-a închinat, s-a făcut pustnică în pustiul Iordanului. Acolo s-a nevoit singură 47 de ani, răbdînd grele ispite, foame, gînduri, frig şi lupte de la diavoli. La urmă, fiind descoperită de cuviosul Zosima, un sihastru sfînt, acesta a spovedit-o, a împărtăşit-o cu Sfintele Taine şi după încă un an, a aflat-o adormită în Domnul şi a înmormântat-o acolo. Ea rămîne pentru fiecare un model de ridicare din păcat prin smerenie, post și pocăință.

Biroul de presă al Eparhiei de Edineţ şi Briceni


Articole Asemănătoare
4363

Mănăstirea Zăbriceni, locul de inspirație gastronomică și culturală

Mănăstirea Zăbriceni din raionul Edineț, unde își trăiesc viața monahală 20 de călugări din Republica Moldova, a primit certificatul ecologic pentru legume, verdeață, pomușoare și ceaiuri din plante naturale. Aceasta a devenit astfel prima afacere agricolă care utilizează pe ambalaje emblema frunzei verzi cu steluțe – simbolul Uniunii Europene de Agricultură Ecologică. Mănăstirea „Nașterea Domnului” […]

Articole postate de același autor
4705

Predică la Duminica dinaintea Botezului Domnului

Începutul Evangheliei lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, precum este scris în proorocie: Iată, Eu trimit îngerul Meu înaintea feţei Tale, care va pregăti calea Ta. Glasul celui ce strigă în pustie: Gătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările Lui. Ioan boteza în pustie, propovăduia botezul pocăinţei întru iertarea păcatelor. Şi ieşeau la el tot ţinutul […]