Duminica a II-a după Paşti (a Sfântului Apostol Toma), la Catedrala Mitropolitană

3304

În Duminica a II-a după Paşti (a Sfântului Apostol Toma), cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar Mitropolitan a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din mun. Chișinău.

Alături de Episcopul Orheiului a înălțat rugăciuni, Prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei Moldovei și chelar al Catedralei, precum și slujitorii sfântului lăcaș.

Duminica a doua după Sfintele Paşti – cunoscută sub numele de Duminica Tomii sau Duminica încredinţării lui Toma, este închinată Sfântului Apostol Toma de a cărui îndoială ne amintim adeseori. Într-adevăr, el este cel care a pus la îndoială vestea dată de ceilalți Apostoli: „Hristos a Înviat! Noi L-am văzut!”

Pilda Apostolului Toma, rânduită de Sfânta Biserică a se citi în a doua duminică după Înviere, ne dă o lecție pentru toți: Nu fi necredincios, ci credincios! Îndoiala lui Toma la Învierea Domnului a avut şi un rol providenţial. Căci, prin pipăirea rănilor Mântuitorului – Toma dovedeşte celor necredincioşi că Hristos a avut cu adevărat trup omenesc, asemenea nouă, afară de păcat şi că a pătimit cu trupul pe cruce pentru mântuirea lumii. Iar dacă Toma s-a îndoit de Învierea Domnului, după ce şi-a pus mîna în coasta Lui, s-a căit de necredinţa sa şi, căzând în genunchi, şi-a mărturisit cu lacrimi credinţa şi păcatul său. Momentul cel mai impresionant al Evangheliei de astăzi este acela în care Toma, întâlnindu-L pe Mântuitorul înviat din morţi, a strigat gâtuit de emoţie: „Domnul meu şi Dumnezeul meu!”.

Mărturisirea Sfântului Apostol Toma şi încredinţarea sa că Cel prezent în mijlocul Apostolilor este Mântuitorul Iisus Hristos, devine temelie a credinţei noastre că Domnul Hristos Iisus este Fiul lui Dumnezeu, mărturisit de întreaga Biserică Creştină Ortodoxă. Credinţa prin urmare este o virtute de bază, fundamentală, de care este nevoie pentru cel care vrea să se mântuiască.

Căci ne spune Arhim. Ilie Cleopa: „Să ne bucurăm pentru mărturisirea de credinţă a lui Toma şi să ne rugăm lui Dumnezeu ca şi ceilalţi îndoielnici în credinţă şi doritori de semne şi minuni, tineri sau bătrâni, să mărturisească şi ei pe Hristos împreună cu Apostolul Toma. Să ne bucurăm cu adevărat că avem cu noi, în mâinile noastre, pe Domnul înviat şi sântem izbăviţi de chinurile sufleteşti ale necredinţei şi îndoielii”.

În cuvântul predicatorial rostit de către Prot. mitr. Vadim Cheibaș, enoriaşii au fost îndemnați să pomenească pe cei trecuți din viața pământească după tradiția Ortodoxă, fără a transforma acest eveniment duhovnicesc în ospețe și chefuri, ci prin rugăciune multă și smerită, să ceară lui Hristos cel Înviat, ca să le ierte celor adormiți păcatele și să le dea odihnă veșnică.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mixt al Catedralei Mitropolitane condus de dna dirijor Angela Angheni.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole postate de același autor
12420

Pr. Constantin Necula – Despre relaţiile intime de dinaintea căsătoriei

  Vreau să vă spun că eu am văzut foarte multe păcătoase pocăite, dar să te ferească Dumnezeu de pocăitele păcătoase…Sus inima! Hristos are întotdeauna un talent să te ajute să o iei de la capăt. În nici un caz o hîrtie ginecologică nu este fundamentul căsătoriei. Noi ne căsătorim pentru da-ul iubirii absolute.