Actualitate

„Din moarte la viață și de pe pământ la cer, Hristos-Dumnezeu ne-a trecut pe noi, cei ce cântăm cântare de biruință…”. Învierea Domnului prăznuită la Mănăstirea Curchi

1230

„Învierea Ta, Hristoase Mântuitorule, îngerii o laudă în ceruri şi pe noi pe pământ ne învredniceşte cu inimă curată să Te slăvim”.

În noaptea Sfintei Învieri, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Egumen al Sfintei Mănăstiri Curchi, înconjurat de soborul preoțesc și diaconesc al mănăstirii, a oficiat Slujba Praznicului Sfintelor Paști.

De fiecare dată când oficiem Sfânta Liturghie, Biserica devine Sfântul Mormânt din care îl primim pe Hristos Cel Înviat care este Lumina cea adevărată. Nu ajunge să Îl primim doar intelectual pe Hristos. Nu ajunge să credem că a fost cândva în istorie, ci Hristos ne cere să ne schimbăm viaţa şi să îi urmăm Lui.

“Învierea lui Hristos este cel mai mare eveniment din istorie. Este ceea ce diferențiază  creștinismul de orice altă religie. Celelalte religii au capi muritori, în vreme ce Capul Bisericii este Hristos, Care a înviat din morți. Învierea lui Hristos a însemnat înnoirea firii omenești, replămădirea neamului omenesc și trăirea realității eshatologice. Nu putem vorbi despre Înviere în afara Răstignirii, deoarece Răstignirea și Învierea sunt cei doi poli ai vieții mântuitoare, așa cum se cântă în Biserică: „a venit, prin Cruce, bucurie la toată lumea. Totdeauna binecuvântând pe Domnul, lăudăm Învierea Lui”, sau: „Crucii Tale ne închinăm, Hristoase, și sfânta Învierea Ta o slăvim”, ne spune ÎPS Hierotheos Vlachos.

La miezul nopții de Paști se naște nădejdea cea dătătoare de veselie, se depășește frica de moarte, moare deznădejdea. Înfricoșătorul și obositorul întuneric se retrage. Și vine o lumină puternică, care le luminează pe toate. Odată cu Învierea lui Hristos suflă un alt vânt, care produce schimbare, iar omul trebuie să pășească pe calea unui alt mod de viețuire. Aceste lucruri devin și mai actuale în contextul epidemiei cu care ne confruntăm. Întristările, greutățile, durerea, bolile și chiar moartea nu pot fi trăite corect decât în lumina Învierii Mântuitorului.

După dumnezeiasca liturghie, Ierarhul Orheiului s-a adresat cu un cuvânt de zidire către cei prezenți, menționând că sărbătoarea Învierii trebuie să devină învierea tuturor celor care poartă numele de creștini. „Dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este credinţa voastră’, ne spune Apostolul Pavel. Cunoscând acest adevăr, să ne facem vrednici de Înviere. În acest an prăznuim Învierea într-un context deosebit, confruntându-ne în continuare cu epidemia care aduce moarte și suferință. Să folosim aceste momente de încercare spre a ne schimba și sfinți viața. Să trăim cu convingerea că toate greutățile și încercările nu doar ne întăresc și zidesc, dar și ne reînvie sufletele. Să-L rugăm pe Dumnezeu să coborâm împreună cu El în adâncurile inimii noastre, pentru ca El să ne reînvie sufletele și să le înalțe la ceruri, o dată pentru totdeauna!” – a menționat Preasfinția Sa.

La final au fost sfințite ofrandele de sărbătoare aduse de credincioși.

sursa manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
6980

Toţi cei care doresc să se iniţieze în rugăciune trebuie să treacă prin proba liniştii

Toţi cei care doresc să se iniţieze în rugăciune trebuie să treacă prin proba liniştii. Pentru a o găsi, nu e nevoie să mer­gem în pustie, ci este necesar să ne consacrăm câteva minute în fiecare zi, întrerupându-ne toate activităţile, pentru a intra în cămara noastră şi „închizând uşa, să ne rugăm Tatălui nostru Care […]