Cum să postim, ca să ne fie de folos?

4898

Postești? Dovedește-mi-o din faptele tale. Care fapte? Dacă vezi pe vreun sărac, să-l miluiești. Dacă vezi vreun vrăjmaș, să te împaci cu el. Dacă vezi o femeie frumoasă, să nu iei aminte la ea. Să nu postească numai gura ta, ci și ochiul tău, și auzul, și picioarele, și mâinile tale și toate mădularele trupului tău. Să postească mâinile oprindu-se curat de la răpire și lăcomie. Să postească picioarele, tăindu-le calea care duce la priveliști păcătoase. Să postească ochii, nevoindu-se să nu cadă pofticioși pe fețele frumoase, nici să iscodească frumuseți străine. 

Nu mănânci carne? Să nu mănânci nici desfrânare prin intermediul ochilor. Să postească și auzul. Iar postul urechilor acesta este, să nu primească vorbiri de rău și învinuiri. Să postească și gura de la cuvinte rușinoase și clevetiri. Fiindcă ce folos avem când ne depărtăm de cărnuri de pui și de pește, dar mușcăm și devorăm pe frații noștri?

Simeon Koutsas, Postul Bisericii. De ce, când și cum postim, Apostoliki Diakonia, Atena, 2011

Traducere și adaptare: Laura Enache


Articole Asemănătoare
2216

Pentru tine ce este mai important?

Un călugăr a fost nevoit a merge într-o bună zi într-un oraş mare, însoţit fiind de o rudenie a sa. În mijlocul vacarmului citadin monahul a pretins că a auzit un greiere, deşi tovarăşul său de drum nu l-a crezut. Trecând strada şi căutând atent sub un copac, călugărul a găsit greierele, spre stupefacţia rudei […]

    Articole postate de același autor