Cum ocolești neînțelegerile din viața de familie?

1946

Soţiilor le recomanda: „Nu poţi supune judecăţii obşteşti şi să întrebi pe membrii familiei, sau pe rude, sau pe prieteni despre ceea ce spune bărbatul tău, chiar dacă asta nu vi se pare corect. Spune-i părerea ta, dar lasă-l să-şi asume el răspunderea.”

Vrând să arate că cedarea între soți, precum şi a părinţilor faţă de copii au de multe ori rezultate pozitive, o recomanda. Şi spunea: „De ce la maşini s-au pus roți de cauciuc şi cu aer în ele? Ca să cedeze, să se adâncească puţin la vreo piatră sau neregularitate a şoselei şi astfel să poată trece piedicile. Dacă roțile ar fi fost pline şi neelastice, maşina n-ar fi putut înainta. S-ar fi distrus după o mică distanță de la plecare, din cauza trepidaţiilor pricinuite de neregularitățile terenului. La fel se întâmplă şi cu cedarea în familii. Prin ea, se ocolesc multe probleme şi se asigură continuitatea sporirii duhovniceşti.”

 

(Arhimandrit Epifanie Teodoropulos, Crâmpeie de viață, Editura Evanghelismos, București, 2003, p. 132)


Articole postate de același autor
1856

Sfinții din orice neam ajută tuturor credincioșilor

Comuniunea realizată mai ales între popoarele ortodoxe prin cunoașterea și cinstirea reciprocă a sfinților este profund subliniată chiar de către părintele Dumitru Stăniloae într-un frumos cuvânt la Duminica a doua după Rusalii, în care accentuează foarte potrivit însemnătatea receptării comune a sfinților locali peste tot în Ortodoxie: „Credincioşii Bisericii din orice loc să aibă cunoştinţă […]