Conferința preoțească dedicată familiei și creștinarea celui de-al zecelea copil al familiei protoiereului Vasile Curuliuc din satul Viișoara, Edineț

1386

Cu binecuvîntarea Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a fost convocată Adunarea ordinară generală a clerului eparhial care a avut pe ordinea de zi un program mai special. Prima parte a fost dedicată conferinței preoțești cu genericul „Familia preotului și familia creștină în societatea contemporană”, iar partea a doua a fost consacrată oficierii în comun a Tainei Sfîntului Botez asupra pruncului Grigorie, cel de-al 10-lea fiu al protoiereului Vasile și al preotesei Ana Curuliuc din parohia „Sf. Arhangheli” din satul Viișoara, raionul Edineț.

Conferința preoțească a fost deschisă de către Prea Sfințitul Nicodim, care în cuvîntul său a subliniat fundamentul sacramental și tainic al familiei în calitatea ei de biserică domestică ce are rolul de a oferi membrilor săi cadrul prielnic pentru realizarea scopului suprem al vieții omului – mîntuirea sufletului.

În cotinuare, cuvîntul a fost oferit părintelui secretar eparhial, protoiereului Adrian Cotelea, care a conferențiat pe tema dimensiunii misionare și a modelului de viață în Hristos a familiei preotului pentru credincioșii din parohie, avînd la bază îndemnurile pastorale ale Sfîntului Apostol Pavel din Epistola întîia către Timotei.

Următorul discurs la tema familiei creștine și sacralitatea ei a aparținut părintelui blagocin al raionului Briceni, sectorul II, protoiereului Lilian Ciubatîi. Prea Cucernicia Sa a evidențiat provocările și riscurile contemporane ce atentează la sănătatea, integritatea și durabilitatea familiei creștine și mijloacele duhovnicești prin intermediul cărora le putem sta împotrivă.

Conferința a fost încununată de oficierea solemnă a Tainei Sfîntului Botez asupra pruncului Grigorie, cel de-al zecelea copil al familiei protoiereului Vasile Curuliuc, prima și deocamdată unica familie de preot din cuprinsul Eparhiei din componența căreia fac parte 10 copii.

Înainte de începerea slujbei, Ierarhul a amintit depsre promisiunea pe care a făcut-o cu multă dragoste părintească în fața clericilor chiar la începutul slujirii sale în calitate de Episcop – că va boteza personal al zecelea copil ce se va naște în familia preotului și-i va oferi un dar deosebit. Cu această ocazie, Vlădica a menționat că familia cu mulți copii este modelul familiei creștine autentice, rar întîlnită în societatea contemporană, iar creșterea și educarea copiilor în spiritul evanghelic este un act de jertfire de sine și iubire supremă.

Astfel, doamna preoteasă Ana Curuliuc, în semn de apreciere pentru curajul și jertfelnicia de care dă dovadă în calitate de mamă și soție, a fost decorată cu înalta distincție eparhială – medalia „Sf. Dreapta Ana”, iar familia părintelui Vasile a primit în dar din partea Prea Sfințitului Nicodim un microbuz plin cu diverse daruri de hăinuțe, jucării etc., adunate cu multă dragoste de enoriașii Catedralei „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei.

Din partea doamnei Lilia Bulat, președintele Asociației Obștești „Ajutorul Creștin din Moldova”, familiei Curuliuc i s-au oferit în dar seturi de pături, cearșafuri, perne, produse alimentare, conserve și detergenți.

La săvîrșirea Tainei Sfîntului Botez a fost prezent și domnul deputat Oleg Sîrbu, care la final a felicitat familia părintelui Vasile și a oferit în dar pruncului Grigorie un minunat cărucior.

La final, părintele Vaisle a adresat tuturor calde mulțumiri pentru susținerea și importantul suport material acordat cu prilejul marii bucurii pe care o trăiește familia sa și a promis că se va ruga Bunului Dumnezeu cu fiecare ocazie pentru sănătatea binefăcătorilor săi.

Bucuria creștinării pruncului Grigorie a fost întregită de participarea comună a slujitorilor la o agapă frățească.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

****

Un preot din raionul Edineț a dat o lecție de demografie întregii comunități. În familia parohului Vasile Curuliuc, din satul Viișoara, a apărut de curând al zecelea copil. Pruncul a fost încreştinat chiar de episcopul de Edineț și Briceni, Nicodim. Micuțul are 150 de nași de botez. 

"Se botează robul lui Dumnezeu Grigorie! În numele Tatălui, al Fiului și a Sfântului Duh, amin!"

În familia lui Vasile Curuliuc sunt cinci fete și cinci băieți. Preotul recunoaște că nu-i este foarte uşor, dar este foarte mândru de copiii lui, pe care îi consideră cea mai mare bogăție agonisită în 16 ani de căsnicie.

"Nu trebuie să ne fie frică de sărăcie, fiindcă adevărata bogăție sunt copiii. Casele, de multe ori se întâmplă ard, cutremurele le risipesc și se duc pe apa sâmbetei. Dar copiii rămân, copiii sunt acei care pe noi ne susțin, pe urmă rămân după noi."

Soția preotului s-a învrednicit de o distincție, fiind prima preoteasă din Eparhia de Edineț și Briceni care a adus pe lume zece copii.

"Eparhia țării de sus, astăzi, vă decorează cu înalta decorație Sfânta și Dreapta Ana în semn de recunoștință pentru activitatea sârguincioasă spre binele și întru măria bisericii ortodoxe din Moldova."

Cei 150 de nași, dar și enoriașii veniți la botez, i-au adus micuțului Grigore mai multe daruri. Conducerea eparhiei a procurat pentru această familie un microbuz.

"Dumnezeu să-i ajute, să-i întărească pentru că cu adevărat trebuie multă răbdare, multă înțelepciune pentru ca să dai o educație bună. În primul rând creștinească educația să fie, pentru că de fapt de aceasta este nevoie pentru o societate bună, pentru toată lumea."

"Acestă familie servește drept exemplu pentru întreaga societate. Zece copii, sigur că, este și o responsabilitate. La sigur că, precum sunt tradițiile noastre. am venit cu un cadou, un cărucior foarte simpatic ca să se folosească familia parohului Vasile."

Potrivit autoritaților, cea mai mare familie din raionul Edineț este din satul Cepeleuți, în care cresc 11 copii.

"Ei rezolvă o problemă foarte importantă, deoarece cunoaștem cu toții că natalitatea în Republica Moldova este foarte joasă. De aceea îi salutăm, le dorim sănătate", a spus vicepreședintele raionului Edineț, Sergiu Gheorghiță.

În raionul Edineț, sunt doar trei familii care au zece sau mai mulți copii.

sursa publica.md

 

https://media.publika.md/md/video/201709/copilul-cu-150-de-nasi_61775400.mp4


Articole Asemănătoare
7356

Preoteasa – sufletul cald al parohiei în Ortodoxie

Cu deosebită bucurie voi încerca să arunc câteva raze de lumină în ceea ce priveşte chipul prezbiterei (dar şi al tinerelor fete care sunt pe cale să devină prezbitere) şi misiunea pe care o are aceasta în Biserica Ortodoxă. Acestei personalităţi eroice i se cuvin multe pentru răbdarea, tăcerea şi pentru delicata ei prezenţă. Femeia, […]

Articole postate de același autor
1330

Preot ortodox, campion la powerlifting

Parohul Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Chervonoarmeyskoye, regiunea Odesa, preotul Viktor Kochmar, a câștigat două medalii de aur la Campionatul de Powerlifting din Ucraina, conform unei informatii Interfax. Peste 300 de sportivi au participat la concursul organizat în Krivoi Rog. Preotul a câștigat la două categorii, conform serviciului de presă al Bisericii Ortodoxe Ucrainene. În […]