Cinstirea icoanei Maicii Domnului, „Izvorul Tămăduirii” la mănăstirea Hîncu

2090

În vinerea din Săptămâna Luminată când întreaga creatură şi umanitate este plină de lumină şi bucurie, Sfinţii Părinţi au rânduit să se facă pomenirea acestei sărbători închinate Maicii Domnului, „Izvorul Tămăduirii”, care este unica sărbătoare a ei cu dată schimbătoare. Sărbătoarea a fost cinstită într-un mod deosebit de către Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni şi obştea mănăstirii Hîncu mai ales că astăzi mai facem pomenirea Sfîntului Mare Mucenic Gheorghe.

Preasfinţia Sa, a oficiat Sfînta şi Dumnezeieasca Liturghie la Mănăstirea ,,Cuvioasa Parascheva”, Hîncu. Slujba a avut loc la primul nivel al Catedralei „Sf. Ap. Petru şi Pavel” cu Hramul „Sf. Mare Mc. Pantelimon” din complexul mănăstirii.

Ierarhul a fost întâmpinat în dimineața zilei de un sobor de preoți și diaconi din cuprinsul Episcopiei noastre, stareța sfintei mănăstiri, Egumena PARASCHEVA (Cazacu) împreună cu obștea monahală și creștinii veniți la rugăciune și închinare la sfânta mânăstire.

În cadrul Sfintei Liturghii alături de Preasfinţia Sa, au coliturghisit soborul de preoţi şi diaconi slujitori ai mănăstirii.

După Sfânta Liturghie Ierarhul împreună cu slujitorii, obștea monahală și toți credincioșii s-au deplasat în procesiune la izvorul de pe teritoriul mănăstirii, care de asemenea poartă hramul în cinstea acestei Icoane, unde a săvârșit sfințirea apei, după o rânduială pascală deosebită.

În cuvîntul rostit de Chiriarh, la sfințirea apei, menționează importanța acestor rugăciuni deosebite care sunt săvîrșite doar o singură dată în an mai ales acum în perioada Învierii Domnului cînd toate se sfințesc prin această Sărbătoare a Sărbătorilor.

Această sărbătoare are o istorie veche de 1500 de ani, avându-şi originea în perioada domniei împăratului bizantin Leon cel Mare, (440-461) împărat evlavios şi binecredincios, care a și instituit prăznuirea acesteia în Biserică.

Biroul de Presă al Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni


Articole Asemănătoare
5390

Izvorul Tămăduirii – Cuvântul Părintelui Sofian Boghiu

Fraţi creştini, Ne aflăm încă în săptămâna luminată şi în această saptamână ne întâlnim cu o sărbătoare deosebită, în cinstea Maicii Domnului — Maica Domnului care ne aduce un mare dar în viaţa noastră pământească, născând pe Mântuitorul Hristos, Dumnezeul întrupat; Maica Domnului, Mamă bună si preasfântă, care L-a ajutat cu multă dragoste pe Mântuitorul […]

    Articole postate de același autor
    5223

    Se vede dacă viaţa copiilor este înrâurită de iradierea părinţilor

    Atunci când cresc în libertate, copiii, văzând în acelaşi timp pilda celor mari, ajung să ne bucure în toate. Acesta este secretul – să fii bun, să fii sfânt, ca să insufli, să iradiezi. Se vede că viaţa copiilor este înrâurită de iradierea părinţilor.Părinţii stăruie: „Hai să te spovedeşti, hai să te împărtăşeşti, hai să faci aia…”. Nu […]