Câte păhare de vin se cuvin la Sfinţii 40 de Mucenici?

1984

Data de 9/22 martie este înscrisă în calendarul bisericesc drept zi de cinstire a Sfinţilor 40 de mucenici care au pătimit în Sevastia Armeniei. Şi dacă unii creştini au mai auzit câte ceva din martirajul pentru Hristos a acestor bravi ostaşi, atunci marea majoritate a „căutătorilor de praznice” sunt în aşteptarea închinării „câtorva” pahare în plus.

Eram curios să aflu pentru ce şi cât vin cinstesc unii în această zi.

Acum câţiva ani, mergând spre casă, amplasată în preajma mai multor cămine familiale din sectorul Botanica al capitalei, am auzit zgomote de la o petrecere neobişnuită. Zeci de bărbaţi, dar şi câteva femei cu copii, au ieşit în curte pentru a „serba” sfinţii. Paradoxal, dar şi mai mult zgomot s-a produs la văzul popii, încercând să mă ademenească la „un păhar de vorbă”.

Adeseori simt „amabilitatea” unui astfel contingent de oameni, care sunt deprinşi cu petrecerile şi chiar beţiile în faţa blocului. Ce să-i faci, aşa se distrează lumea!

Apropiindu-mă de petrecăreţi, i-am întrebat ce serbează, la care cineva m-a luat peste picior: „Da’ ce,  părinte, ai uitat sărbătorile?” Am insistat să-mi răspundă ce serbează de fapt. Mi-au răspuns diferit: „Cinstim sfinţii! Ne hodinim! Sărbătorim! Ne întărim trupeşte! Jelim sfinţii etc.” Iar la întrebarea cât consumă, mi-au spus: „Cât poate lua la chept”.

Astfel, serbările de multe ori se transformă în simple beţii şi profanări. Doar ambalajul rămâne a fi creştin, iar conţinutul este departe de trăirea creştină.

Chiar dacă în această zi se dezleagă la puţin vin, ar trebui să ne gândim în ultimul rând la mâncărică şi băuturică. La un praznic din post se cuvin nu 40 de păhărele, ci mai multe metanii, cu rugăciuni aprinse; se vrea întâlnire cu Hristos prin împărtăşanie; cererea mijlocirii sfinţilor prăznuiţi pentru toate nevoile vieţii; înmulţirea dragostei prin acte de milostenie etc.

Dacă consângenii ar citi din actele martirice ale acestor ostaşi, n-ar mai avea chef de distracţie. Ar începe să se gândească la jertfă, ar preţui mult mai mult viaţa şi ar dobândi alt văz.

Sfinţii patruzeci de mucenici, fiind soldaţi creştini, au suferit martiriul în timpul persecuţiei împăratului roman Liciniu în anul 320. Ei au refuzat să aducă sacrificii zeilor şi să venereze statuile împăraţilor, astfel au fost condamnaţi la moarte, fiind lăsaţi să îngheţe în lacul Sevastia, după care au fost arşi într-un cuptor.

Au acceptat să fie arşi trupeşte, dar au scăpat de focul cel nestins şi veşnic, care-i aşteaptă pe toţi păcătoşii şi pătimaşii. Sfinţii mucenici pentru Hristos ne învaţă că viaţa-i o jertfă din dragoste, că jertfa trebuie să ne-o asumăm.

Fie ca şi noi, în ultima clipă a vieţii să manifestăm curaj şi să putem rosti asemenea lor: „Ne rugăm cu sufletul şi Duhul cel dumnezeiesc ca noi toţi să dobândim bunătăţile cele veşnice ale lui Dumnezeu şi împărăţia Sa, acum şi in vecii vecilor. Amin.”

Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi!

Preot Octavian Moşin

 


Articole Asemănătoare
2546

Maica Domnului ocrotitoarea noastră

  Nu-mi este rușine să mi-o închipui pe Maica Domnului, zbătându-se, cerând, implorând, intervenind, stăruind; după cum nu-mi este rușine a mi-o închipui copilărește – dar nu eretic – alergând la poarta raiului cu o chisea de argint în mână și cu mahrama pe braț ca să întâmpine pe mucenicii Fiului ei, să le ureze […]

Articole postate de același autor
2659

Să nu ne pierdem inima de copil

De câte ori sunt în preajma copiilor mă minunez de frumusețea, inteligența, sinceritatea lor. Dar ceea ce îi caracterizează exclusiv este neprihănirea. Asta pierdem noi, maturii, în timp, asta ne lipsește. Copiii, chiar dacă îi mai mustri sau le aplici vreo pedeapsă, uită, te iartă…, ceea ce de multe ori celor trecuți prin ani li […]


Foto