Actualitate

Căsătorie bazată pe atracţie fizică sau una morală, spirituală?

4593

Explicaţi sensul cuvintelor: „De la prietenie la iubire este sau un pas, sau o prăpastie.” Ce aţi alege: o căsătorie bazată pe atracţie fizică sau una morală, spirituală?

Răspuns: Aş alege o căsătorie bazată pe atracţie fizică, urmată de o atracţie moral-religioasă. Problema cu pasul (că este un pas, sau o prăpastie) este următorul lucru: noi trebuie să ne prezentăm precum suntem. Trebuie să nu ne prefacem şi mai ales să nu ne ascundem. Ori noi ce facem? Ne punem masca continuu.

De aceea românul şi zice: „sita nouă”. Această mască nu trebuie să existe la creştini. Vă dau un exemplu de cum am fost eu dedublat. După ce m-am căsătorit, m-am dus la socrul meu care făcea un gard şi eu am luat tesla şi cuiele să-l ajut şi asta a fost odată. Altă dată, m-am dus şi i-am mai făcut ceva. Altă dată m-am dus şi n-am mai făcut nimic. Aveam de scris, de citit, mai şi dormeam, iar la un moment dat soacra mea mă întreabă: „Să nu te superi, dar cum se explică că atunci ai făcut atâtea … şi acum…?” Deci i-am spus: „Sita nouă”, iar ea a înţeles proverbul.

Deci, trebuie să înţelegem să ne prezentăm aşa cum suntem. Că mai facem o glumă, că încercăm să explicăm stările noastre, dar nu trebuie să fii foarte pus la punct până în căsătorie şi atunci să-ţi arăţi faţa. Ţi-o arăţi de la început, căci cine te iubeşte, te iubeşte cu starea aceea în care tu eşti şi pe care o ai.

Extras din Părintele Nicolae Tănase, Soțul ideal, soția ideală, Editura Anastasis, Sibiu, 2011, p. 48-49


Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
21658

Tinerii trebuie să înţeleagă că într-o familie lucrurile nu pot merge bine fără Dumnezeu

– Preacuvioase Părinte Duhovnic, când este bine să se căsătorească omul? Înainte sau după vârsta de douăzeci şi cinci de ani? Astăzi mulţi oameni spun că, dacă se căsătoresc prea devreme, îşi irosesc tinereţea. – Depinde de mai mulţi factori… te căsătoreşti când eşti matur. Unii sunt maturi la douăzeci şi cinci de ani, alţii […]

Articole postate de același autor
2895

Slujire arhierească de Sărbătoarea Sf. Iacob Persul la Mănăstirea Sireți

În fiecare an la data de 27 noiembrie/10 decembrie Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul, care este și ocrotitorul ceresc al comunității monahale din inima Basarabiei, mănăstirea Sireți din raionul Strășeni, cea care stă de veghe, ca un ochi de cer deschis între colinele pitorești ale așezării geografice. Și în acest […]