Actualitate

Au fost elaborate însemnele Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova

2013

Direcția mitropolitană anunță elaborarea însemnelor Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove (Biserica Ortodoxă din Republica Moldova) – stemă, drapel, stindard.

După o muncă de mai bine de trei ani în care au fost implicați teologi, istorici și specialiști din domeniul heraldicii au fost elaborate stema, drapelul și stindardul Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove .

Stema reprezintă un scut argintiu pe mijloc având un colan roșu. În interiorul scutului este plasată icoana Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Această compoziție este fixată pe o cârja arhierească și o cruce de aur poziționate cruciș. Scutul este timbrat cu o mitră aurită având frontal icoana Mântuitorului Iisus Hristos, iar pe laterale icoanele Maicii Domnului de la Hârbovăț și a Sfântului Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare.

Actuala variantă este inspirată din stema folosită în perioada interbelică. Întrucât, Episcopia Chișinăului și a Moldovei ridicată ulterior de către Patriarhia Rusă în anul 1995 la rang de Mitropolie (Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove), este succesoarea de drept a entităților eclesiastice ortodoxe de pe teritoriul Republicii Moldova.

Proiectul a fost elaborat din inițiativa Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, care a lansat conceptul prin care simbolistica distinctivă bisericeasycă să reprezinte majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, care se identifică drept creștini ortodocși.

Coloristica drapelulului are la bază principiul mantiei arhierești mitropolitane. Pânza este de culoare predominant albastră, cu o linie albă și o panglică roșie.

„Sunt culorile specifice pentru identificarea unui Mitropolii. Entitatea ecleziastică are statut de Mitropolie, fapt pentru care s-a decis utilizarea însemnelor. În centrul drapelului este acest scut, el este argintiu, pe mijloc este un colan roșu și un alt scut în interior cu imaginea icoanei nașterea Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus secretarul Mitropoliei Moldovei, Protoiereul mitrofor Vadim Cheibaș.

„Acest scut este timbrat cu o mitră aurită. Toată această compoziție este fixată pe cârja arhierească și o cruce de aur care sunt plasate cruciș și toată această compoziție este plasată pe acest sprijin. Este un pic modificată varianta mitrei comparativ cu stema veche”, a menționat secretarul Mitropoliei Moldovei.

Stema și drapelul Mitropoliei urmează a fi aprobat de către Comisia națională de heraldică.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md


Articole Asemănătoare
28

Faptele, nu oala cu laptele!

Era un pustnic aproape de un sat, aşa, pustnic sfânt. Acuma, o femeie, aproape de Paşti, ce s-o gândit: “Măi, săracul pustnicul acela, să-i duc o oală de lapte, să aibă şi el pentru Paşti, să beie oleacă de lapte dulce.” Dar chestiunea aceea era vineri, în Vinerea Mare. Acum bate ea acolo la poartă, […]

Articole postate de același autor
2544

A fost târnosită biserica „Sf. Ierarh Nicolae” din cadrul complexului-monahal Suruceni

Numeroşi credincioşi s-au adunat duminică, 18 decembrie, în străvechea vatră monahală Suruceni, pentru a participa la sfinţirea noii biserici închinată Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. În Duminica a XXVI-a după Cincizecime, a vindecării celor zece leproşi, Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, înconjurat de un sobor de peste 30 de preoţi […]