Intrarea Domnului în Ierusalim, cunoscută și sub numele de Duminica Floriilor sau Duminica Stâlpărilor este unul din Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe, care este celebrat în Duminica dinaintea Paștilor.
Cu câteva zile înainte de răstignirea Sa, Domnul Iisus Hristos a fost primit de mulțimile care Îl slăveau și Îl cinsteau, la intrarea Sa în Ierusalim, călare pe un mânz de asină, ca pe Mesia și Împăratul lui Israel. Mulțimile, în semn de bucurie, aruncau înaintea Lui frunze de palmier sau de smochin (finic), simbolul biruinței, și chiar și copiii Îi strigau cuvinte de laudă.
Ca de fiecare dată, şi în acest an, această emblematica sărbătoare a creștinătății, a fost prăznuită cu multă însufleţire şi sete duhovnicească de către numeroși credincioşi, care au participat la slujba praznicală săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir, căruia i-au coliturghisit Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, precum și numeroși slujitori ai Catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului” din Chișinău.
Poporul, avându-l în frunte pe Arhipăstor, a dat cinstirea cuvenită acestei Duminici care deschide calea spre Patimile, iar mai apoi spre luminoasa Înviere a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
La Vohodul mic, Protoiereul Vitalie Șaramet, parohul bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din s. Merenii, r. Anenii Noi, pentru activitate rodnică spre propășirea Bisericii a fost decorat de Întâistătător cu dreptul de a purta mitră.
În cadrul serviciului divin, diaconul Teodor Șaramet a fost hirotonit în treapta de preot pe seama parohiei „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din s. Merenii, r. Anenii Noi, iar aboslventul Academiei de Teologie din Chișinău, Dumitru Barbăroș, a fost hirotonit în treapta de diacon pe seama aceleiași parohii.
După Sfânta Liturghie, enoriașii au ascultat un cuvânt de învățătură şi felicitare, însoțite de sfaturi spre a fi cu luare-aminte la marea sărbătoare celebrată astăzi, și să ceară de la Domnul întărire trupească și sufletească pentru a putea petrece după cuviinţă ultima săptămână premergătoare Sfintelor Paști.
Spre final, Vlădica Vladimir a sfinţit stâlpările aduse de creştini, care practic au inundat scuarul Catedralei. Datorită faptului că Intrarea Domnului în Ierusalim este o sărbătoare a bucuriei, Biserica a rânduit în această zi dezlegare la pește și icre.
Sursa: www.mitropolia.md