A fost vernisată o expoziție fotodocumentară de monumente comemorative de război

1759

O expoziție cu genericul „Prin Jertfă spre Înviere – monumente comemorative închinate eroilor reîntregirii neamului”, dedicată împlinirii a 100 de ani ai Marii Uniri din 27 martie 1918, precum și Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor a fost vernisată la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei.

directorul instituției, Petru Vicol a menționat că expoziția prezintă circa 80 de fotografii documentare ale monumentelor comemorative de război (troițe, cruci, monumente de artă ș.a. din categoria bunurilor imobile), precum și obiecte tridimensionale (bunuri mobile) închinate eroilor căzuți pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial, originari din Basarabia și din Regatul România. Potrivit lui Petru Vicol, conceptul expoziției și materialele etalate constituie rezultatele cercetărilor protoiereului mitrofor, dr. Manole Brihuneț, șef al Muzeului Satului, filială a MNEIN. Unele exponate aparțin cunoscutului colecționar Petru Costin (căști din metal, baionete, arme etc.).

La rândul său,  protoiereul mitrofor  Manole Brihuneț a afirmat că ideea inaugurării unei  asemenea expoziții i-a fost sugerată de către colaboratorii muzeului anul trecut, în cadrul unei sesiuni de comunicări, la care a vorbit despre starea monumentelor comemorative de război. ”Monumentele comemorative din Basarabia interbelică au fost instalate pentru cinstirea memoriei militarilor și a înaintașilor care s-au jertfit pentru realizarea idealului unității naționale. Această categorie de monumente denotă politica culturală promovată în Basarabia, după Unirea de la 27 martie 1918, politică orientată spre integrarea Basarabiei în viaţa spirituală românească. Avem aici și două troițe originale: una adusă din satul Ciorna, Rezina și alta – din satul Dănuțeni, Ungheni, aceasta din urmă aflându-se în prezent în colecțiile Muzeului de Etnografie din Ungheni”, a precizat Manole Brihuneț.

Potrivit sursei citate, expoziția atrage atenția la acest tip de monumente, în prezent supuse factorilor de distrugere și care necesită activități de conservare, restaurare și îngrijire urgentă. În același timp, monumentele comemorative din perioada interbelică sunt mărturii vii ale jertfei unei generații care a luptat pentru apărarea Patriei și a contribuit la procesul de unificare a Basarabiei cu România.

În context,  doctorul în arhitectură Sergius Ciocanu a subliniat că în 2017, Parlamentul R. Moldova a adoptat Legea nr. 161 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război. ”Am participat la elaborarea  legii respective, după adoptarea căreia aceste monumente intră în protecția statului. Conform legii, pe lângă Ministerul Apărării va fi creat Oficiul Național pentru Memorie Militară, una din sarcinile căruia va fi documentarea monumentelor conflictelor militare din sec. XX,  întocmirea listelor și elaborarea programelor de protejare și îngrijire a acestora”, a accentuat Sergius Ciocanu.

Expoziția ”Prin Jertfă spre Înviere – monumente comemorative închinate eroilor reîntregirii neamului” este organizată  de instituția gazdă în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Departamentul Sinodal Arhitectură, Construcții și Pictură Bisericească al Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove și Serviciul Vamal al Republicii Moldova. Ea va fi deschisă pentru public până la 13 mai.

sursa moldpres.md


Articole postate de același autor
5004

Îngerul legat de preot

În unul din multele manuscrise din Sfântul Munte Athos am găsit următoarea istorisire: În Sfânta Biserică a Sfântului Mercurie a fost un preot, care odată, într-o seară, a băut mult vin și s-a îmbătat, după care a avut o cădere trupească. A doua zi era o sărbătoare și preotul a liturghisit. Când a sfârșit Dumnezeiasca […]