În Duminica a IV-a după Învierea Domnului (a Vindecării slăbănogului de la Vitezda), enoriaşii Catedralei Mitropolitane au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, în scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din Chișinău.
Alături de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova au liturghisit: Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretarul Mitropoliei Moldovei și sluijtorii sfântului lăcaș.
Din Pericopa evanghelică de astăzi aflăm că slăbănogul de la Vitezda, bolnav și neputincios fiind, a văzut pe mulți oameni vindecați în preajma lui, și cu toate acestea, nici un sentiment de ură, de invidie nu găsim în sufletul lui, pentru că Evanghelia ar fi amintit acest lucru. Era, înainte de toate, un om foarte răbdător. Deși era slăbănog, adică avea o neputință trupească grea, avea o liniște și o pace sufletească, înțelegând că toate acestea veneau de la Dumnezeu, poate și pentru păcatele lui. Nu a avut niciodată vreun cuvânt împotriva celorlalți care s-au vindecat înaintea lui. A stăruit, a mers mai departe, n-a invidiat și nu s-a mâniat niciodată.
Iar o altă rară virtute, în vremea aceea ca și în vremea noastră, este aceea că a avut puterea să înțeleagă că unii oameni se vindecă, iar el rămâne în urmă. Pe când astăzi toți doresc să fie înaintea celorlalți, toți doresc să fie primii, și în realizările acestei lumi, și în realizările lor familiale, și în toată activitatea pe care o fac. Tocmai răbdarea slăbănogului a fost apreciată de Mântuitorul Iisus Hristos.
Amintim crednicioșilor drept-măritori că, în urma deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, DISPOZIȚIA nr. 25 din 05 mai 2020 / 9, în contextul stării de urgență cauzate de virusul Covid 19, începând cu data de 10 mai 2020 și până la luarea următoarelor decizii, slujbele ciclului liturgic (Vecernia, Utrenia și Sfânta Liturghie) vor fi săvârșite în aer liber, cu paticiparea credincioșilor și respectarea obligatorie a distanței sociale.
Redeschiderea lăcașelor de cult ține de firescul revenirii societății la normalitate prin practicarea dimensiunii religioase a vieții, o latură esențială a ființei umane.
Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media