„Creștinii au învins ciuma, vor învinge cu credință și acestă pandemie”

2205

La etapa actuală, COVID-19 a reuşit să facă schimbări severe în domeniile educaţional, economic şi social. Intervenţii a făcut noul virus şi în lumea ortodoxă şi cea duhovnicească. Compleşiţi de spaimă şi depresie, unii oameni devin sceptici şi au dubii faţă de credinţă, încetând să meargă la sfintele lăcaşe. Alţii, dimpotrivă, vor cu tot dinadinsul să ajungă la sfânta liturghie, neţinând cont de îndemnul autorităţilor şi de posibilele sancţionări.
În preajma sărbătorilor pascale, aceasta autoizolare dă bătăi de cap creştinilor, pe toţi îi macină întrebarea „Ce impact a avut acest virus asupra bisericii? Se va aduce Focul Haric în noaptea Învierii?” La aceste şi alte întrebări am căutat să aflăm răspuns de la Pavel Vuluță, protopop de Drochia, paroh al Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din or. Drochia, protoiereu mitrofor.

 

– Preacucernice părinte, ce părere are biserica depre acest virus?
– Cel mai mare virus pentru un creștin este păcatul. Cel m-ai dureros este că unele păcate care sunt strigătoare la cer le legitimează, spre exemplu avorturile, dar biserica oricum condamnă până în ziua de astăzi că este o crimă. Creștinele fidele ascultă și au grijă de viața lor spirituală, depun stăruință și se feresc de acest păcat, dar el totuși este. Probabil ar fi trebuit să ne gândim la cazul dat, că un virus ca acesta nu apare așa din senin, că sunt consecințele răului, cum ne petrecem noi viața sau cât de corecți suntem noi în fața lui Dumnezeu. Până acum, au m-ai fost epidemii ca ciuma, holera, tiful și biserica mereu s-a rugat pentru creștini, mergeau cu icoanele prin toate localitățile și așa s-au izbăvit. Pe atunci nu era medicina atât de dezvoltată precum astăzi și totuși până la urmă vedem la ce am ajuns.
– În orașul Drochia la fel ați mers cu icoana?
– Aici în oraș, noi am mers chiar de Duminica Crucii și am stropit cu apă sfințită. În altă zi cu icoana Macii Domnului-Apărătoarea, atunci am citit Acatistul. A fost o propunere de la mai mulți preoți să citim și la spital, dar sunt restricții și asta într-un fel ne împiedică.
– Cei care nu au reușit să se împartășească, dar au ținut post, ce fac?
– Bisericile nu sunt închise, până la urmă noi clerul bisericii suntem binecuvântați de Înaltpreasfințitul Vladimir al Mitropoliei, că bisericile și clerii să-și ducă misiunea mai departe, să se roage, să fie slujbele. Până a fi restricțiile dure, făceam slujbe miercurea, vinerea ca să nu fie multă lume adunată sâmbăta și duminica. Două săptămâni creștinii au avut posibilitatea de a se mărturisi și împărtășa, dar totuși până la urmă cei ce au doritnță se pot ruga și de acasă, Dumnezeu e pretutindeni. Desigur, că o rugăciune comună este mai puternică, mai luminoasă e mai auzită de Dumezeu.”
– Cum va fi anul acesta de sfintele Paște, va fi adus Focul Haric?
– Din informațiile care le dețin, am înțeles că Israelul nu ne permite să luam focul haric și posibil că anul acesta să nu îl avem. Uun răspuns mai sigur îl vom avea în următoarele zile. Referitor la sărbătorile de Florii, Învierea Domnului și Paștele Blajinilor știu că Înaltpreasfințitul Vladimir se va întâlni cu președintele R epublicii Moldova și vor discuta de toate cele menționate.
– În cazul în care Guvernul Moldovei nu va fi deacord ca oamenii să meargă la sfințitul darurilor pascale, ce vor înterprinde bisericile?
– Noi slujim și vom citi rugăciunile, dar există un demers înaintat către Comisia Națională pentru Situaţii excepționale, în care am inclus câteva propuneri. Una ar fi, ca pe la orele 4-5 dimineața, după încheierea slujbei. creştinii să iasă fiecare la poarta sa, să păstreze distanța și va trece preotul la fiecare în parte și va sfinți pasca. Dar, totuși sperăm că vom obţine permisiunea ca acest sfânt procedeu să fie oficiat în curtea bisericilor.
– Există vreo prezicere în Biblie despre situația pandimiologică actuală?
– În Biblie nu se vorbește anume de COVID-19, se vorbește în Apocalipsă despre ce ne așteaptă. La moment suntem puși la o încercare de înțelepciune, credință, răbdare, dar cred că vom ieși cu bine din acest impas.
– Ce părere aveți despre preoții infectați cu COVID-19?
– Din câte cunosc le este sistată activitătea, stau în carantină. Am auzit că sunt doi preoţi infectaţi: unul este părintele Marin care slujește la Biserica „Arhanghelul Mihail” de la Spitalul nr. 2 din Chișinău. Dânsu poate că nici nu din biserica s-a infectat, deoarece el are contact direct cu bolnavii. Iar celălalt de la Ștefan Vodă, care a organizat pelerinajul la Poceaev, demult nu mai este preot. Dar realitatea este una: nimeni din noi nu este asigurat că nu se poate infecta.
– Ce sfaturi le faceţi enoriașilor privitor la situația în care ne aflăm?
– Întâi de toate să se roage, să nu cadă în panică, deznădejde pentru că acesta la fel este un păcat. Dumnezeu este doctor al trupului și sufletului nostru. Lumea moare și de la alte boli, dar panică din asta nu face nimeni. Trebuie să fim mai precauți cu toții, să respectăm igiena acasă, în societate și în orice loc în care mergem. Aceste reguli trebuiau respectate şi până acum, dar sunt necesare și de acum înainte. Toată speranța o avem în unul Dumnezeu, pentru că tot ce se întâmplă este numai cu voia lui. Poate numai așa ne vom uni, deoarece numai necazul, sărăcia, tristețea va uni om cu om. Sănătate, puteri şi încredere, pentru că am ieșit din multe până acum, vom ieși și din pandemia aceasta.
Întru exemplificarea celor discutate, am să vin cu o istorioară-povaţă.
Cică pe timpul când peste popoare şi ţări bântuia holera, iată că unui călugăr îi iese în cale chiar Holera.
Călugărul o întreabă:
– Unde te duci?
– Mă duc în orașul apropiat să omor 1000 de oameni.
Peste un timp călugărul din nou se întâlneşte cu Holera şi o întreabă:
– De ce m-ai mințit?
– Cum te-am minţit?
– Ai zis doar că mergi să omori 1000 de oameni, dar ai omorât 5000.
– Eu n-am mințit! Într-adevăr am omorât doar 1000 de oameni, cveilalţi 4000 au murit de frică.
Morala este: Panica care se face la moment e cea mai dăunătoare sufletului și trupului. Astfel, că doar rugându-ne Mântuitorului să ne ocrotească și să ne întărească, vom trece peste toate greutățile cu credință și prin rugăciune.

A intervievat
Mihaela POSTOVAN

sursa http://gliadrochiana.info/


Articolul Precedent
Articole postate de același autor
7493

Postul este în primul rând rugăciune

Suntem în pragul Postului Mare. Biserica ne transmite mesajul abstinenţei, dar şi al unei rugăciuni cu osârdie. Lăsând din grijile lumeşti, oprind poftele şi plăcerile, sufletul este predispus spre altă rugăciune, mai vie, mai grăitoare. “Milostenia și postul sunt aripile rugăciunii. Rugăciunea noastră niciodată nu zboară mai repede la Dumnezeu ca atunci când e ajutată de […]