Mănăstirea Valea Neagră (jud. Vrancea) este cunoscută credincioşilor în primul rând datorită icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost adusă în secolul al XVIII‑lea de la Kiev, de către Sfântul Vasile de la Poiana Mărului, care era de origine ucrainean. Totodată, pentru frumoasa şi smerita biserică din lemn, tot de secol XVIII, care găzduieşte această sfântă icoană.
Există în acest loc multă istorie şi slujbele ţinute aici parcă au ceva aparte, poate şi datorită ferestrelor ceva mai largi decât la alte biserici, făcând‑o mai luminoasă ziua, dar poate şi datorită lemnului, care subliniază mai bine trecerea timpului. Pe sora Elena de la Mănăstirea Valea Neagră am întâlnit‑o într‑o dimineaţă de vineri, după Sfânta Liturghie, la cuhnia mănăstirii şi cu multă blândeţe şi amabilitate ne‑a dezvăluit câteva reţete de post sănătoase şi delicioase. Când am gustat din aceste mănăstireşti bucate, am fost impresionat şi inundat de gust şi arome, drept care am rugat‑o să ni le destăinuie şi nouă pentru dumneavoastră, cititorii noştri.
Ciorbă de dovlecei şi vinete / 5‑6 porţii
Felul mâncării : felul întâi
Timp de preparare: 45‑50 min.
Ingrediente: 4 litri de apă, 3 cepe, 4 morcovi, ½ rădăcină de ţelină, 1 rădăcină de pătrunjel sau păstârnac, 1 ardei roşu, 2 dovlecei mici, 2 vinete, 1 cartof de mărime medie, se acreşte cu borş de mălai şi tărâţe sau bulion de zarzăre, 1 legătură de pătrunjel, sare după gust.
Preparare: Pe tot parcursul preparării se rosteşte rugăciunea inimii sau „Tatăl nostru” şi se începe aşa: se curăţă şi toacă mărunt ceapa, morcovii, ţelina, rădăcina de pătrunjel (păstârnac) şi ardeiul roşu şi se călesc în puţin ulei de măsline pe fundul oalei, la foc domol, până ce ceapa capătă o anume transparenţă. Apoi se adaugă apa şi cartoful tăiat în cuburi şi se lasă să fiarbă la foc mediu. Se curăţă de coajă vinetele şi dovleceii şi apoi se toacă tot în cuburi de mărime potrivită, iar spre final, când au fiert suficient primele legume puse, se adaugă şi dovleceii împreună cu vinetele. Se mai lasă pe foc până când sunt gata, apoi se acreşte şi sărează după gust. După ce s‑a oprit focul, se toacă mărunt pătrunjelul, se presară peste ciorbă şi se amestecă. Este foarte uşoară, gustoasă şi răcoritoare.
Mâncare de cartofi /3‑4 porţii
Felul mâncării : felul doi
Timp de preparare: cca 50 min.
Ingrediente: 2‑3 litri de apă caldă, 1 kg de cartofi, 4 cepe, 2 morcovi, 2 roşii de grădină, 1 ardei roşu, 1 legătură de pătrunjel, 1‑2 linguri pastă de tomate, 2‑3 foi de dafin, piper, sare după gust.
Preparare: În timp ce rostim rugăciuni, curăţăm şi tocăm ceapa mărunt, morcovii după ce i‑am curăţat îi dăm prin răzătoarea mică. Apoi spălăm şi tocăm mărunt ardeiul roşu şi roşiile. Toate acestea împreună cu ceapa şi morcovii le punem la călit în puţin ulei de măsline, la foc domol, iar apoi, după ce acestea s‑au călit un pic punem apa caldă peste. Adăugăm şi cartofii, pe care între timp i‑am curăţat, spălat şi tăiat în cuburi cât mai mari, adăugăm şi 1‑2 linguri de pastă de tomate, sare, piper, foile de dafin şi frunzele de la legătura de pătrunjel tocate mărunt. O jumătate din pătrunjel se pune când mâncarea a început să fiarbă, tocmai pentru a avea timp să îşi răspândească aromele în mâncare. Lăsăm să fiarbă la foc mediu până ce s‑au fiert cartofii şi mâncarea este gata. Oprim focul şi presărăm cealaltă jumătate de pătrunjel peste. Se serveşte caldă, iar lângă ea putem servi şi o salată de roşii.
Clătite de post cu dulceaţă de vişine /25 buc.
Felul mâncării : Desert
Timp de preparare: cca 40 min.
Ingrediente: 2 litri de apă, 1 cană de zahăr, cca 800 g făină, o ceaşcă de ulei, o jumătate linguriţă de sare, coajă de lămâie rasă, dulceaţă de vişine.
Preparare:
Punem într‑un castron făina amestecată cu zahărul, coaja de lămâie si sarea. Adaugăm apoi apa şi uleiul, amestecând uşor cu telul, având grijă să nu se formeze cocoloaşe. Dacă compoziţia este prea groasă, se mai adaugă puţină apă; dacă e prea subţire, puţină făină. Trebuie să rezulte un aluat de consistenţa smântânii. Clătitele se coc pe ambele părţi, în tigaia unsă cu puţin ulei. Se umplu cu dulceaţă de vişine, se rulează şi se servesc pe un platou, pudrate cu zahăr vanilat.