PS Siluan de Orhei, Egumenul Mănăstirii Curchi, a săvârșit Denia Prohodului Domnului în Vinerea Mare

1315

În seara Sfintei şi Marei Vineri din Săptămâna Patimilor, PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Egumen al Sfintei Mânăstiri Curchi, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Slujba Prohodului Domnului în fața Sfântului Epitaf, în prezenţa obștii monahale și a credincioșilor veniți la mănăstire.

Denia Prohodului Domnului este slujba punerii în mormânt a Domnului, sau prohodirea, care se cântă în biserici în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Slujba se mai numește și Denia Prohodului, denia fiind o utrenie de seară din perioada Triodului.

Stările Prohodului au fost intonate dulce și cu multă umilință de corul Sfintei Mănăstiri.

La sfârșitul doxologiei mari, PS Siluan, Egumenul așezământului monahal, împreună cu preoții și diaconii mănăstirii, care au purtat Sfântul Epitaf, a făcut înconjurul bisericii, purtând în față felinare, prapori și lumânări aprinse.

Procesiunea tradițională de la sfârșitul Doxologiei simbolizează ducerea către mormânt a Mântuitorului.  La sfârșitul acesteia, toți cei prezenți au trecut pe sub Sfântul Epitaf la intrarea în lăcașul de cult, care ulterior, a fost dus în Sfântul Altar și așezat pe Sfânta Masă. Aici, va rămâne în toată perioada pascală, până în ajunul sărbătorii Înălțării Domnului.

Vinerea Mare este ziua de doliu, în care a fost răstignit Domnul nostru Iisus Hristos. În toate Bisericile Ortodoxe este o zi în care nu se oficiază slujba Liturghiei, deoarece liturghia ne face părtași jertfei lui Hristos și se consideră că nu se pot aduce două jertfe în aceeași zi. În schimb, se oficiază Denia Prohodului.

sursa http://manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
9372

Mulţi sunt nefericiţi pentru că încearcă să-şi schimbe „jumătatea”

Să reţineţi că una dintre minciunile cu un impact dezastruos asupra noastră este aceea că în viaţă trebuie să-ţi cauţi jumătatea. Ni se inoculează această minciună, prin literatură, presă, filme, încă de când suntem copii. Ni se spune că nu putem fi fericiţi decât dacă ne găsim jumptatea. Este o minciună care datează cam din […]