Feriți-vă de lingușeală, căci în ea se ascunde invidia, uciderea de frate

9237

Răsplata faptelor bune este iubirea oamenilor. Nimic nu este mai mare și mai mult decât a fi iubit.

Oamenii însă confundă iubirea cu lingușeala, căci oricine face bine la vedere și oferă daruri și foloase este lingușit de mulțime. Lingușeala naște la rândul ei dorința de a plăcea oamenilor și de a face milostenii din iubire de slavă.

Adevărata iubire însă este rară și o trăiesc doar puțini. De aceea a si zis Hristos: vai vouă când vă vor vorbi toți oamenii de bine. Deosebim adevăratele fapte bune de faptele făcute de ochii oamenilor prin aceea că nu avem lingușitori: unii ne iubesc și alții ne urăsc. Iar cei care ne urăsc sunt „casnicii noștri”. Adică frații noștri, cei de o tagmă cu noi, cei cu care mâncăm pâine – aceștia sunt cei care ne vor urâ pentru că suntem iubiți. Ei zic: nu este oare acesta Fiul teslarului, ce poate să facă bun?

Invidia este ceva ce se naște doar între frați, între oameni apropriați, prieteni, adică cei cu care trăim împreună – „casnicii noștri”. Nimeni nu invidiază pe cineva pe care îl vede doar la televizor, oricât de bogat sau de celebru ar fi – dimpotrivă, îl admiră, râvnește să fie ca el și atunci când are ocazia să-l întâlnească îl lingușește.

De aceea toți lingușitorii sunt invidioși.

Feriți-vă de lingușeală, căci în ea se ascunde invidia, uciderea de frate. Deosebiți iubirea de lingușeală, slava deșartă de milostenie. Fiți neclintiți în fața laudelor omenești pentru a rămâne în iubire.

Pr. Savatie Baștovoi


Articole postate de același autor
3192

Dumnezeu și rugăciunea nu au timp pentru ca țin de vesnicie

Trebuie sa știți ca rugăciunea e un domeniu foarte complex despre care s-a scris foarte mult in cei 2000 de ani de creștinism. Și încă se mai scrie. Se mai scrie nu pentru ca nu s-a scris destul, ci pentru ca omul modern cu mintea sa fragmentata și înclinată spre sinteze personale pripite înțelege eronat […]