Actualitate

Dumnezeu și rugăciunea nu au timp pentru ca țin de vesnicie

3718

Trebuie sa știți ca rugăciunea e un domeniu foarte complex despre care s-a scris foarte mult in cei 2000 de ani de creștinism. Și încă se mai scrie. Se mai scrie nu pentru ca nu s-a scris destul, ci pentru ca omul modern cu mintea sa fragmentata și înclinată spre sinteze personale pripite înțelege eronat anumite aspecte și ajunge la erori majore care, in loc sa-i curețe sufletul și mintea, îl înaltă intr-o urita mindrie.

Azi vreau sa va spun ca Sfinții Părinți fac deosebire între rugăciunea ca act (faptă) și rugăciunea ca stare (contemplație). Rugăciunea ca act, adică citirea de rugăciuni stind îndelung in picioare și făcând mătănii, este considerată de Sf. Isaac Sirul o lucrare trupească necesară alături de post, priveghere și alte osteneli. Fără aceasta ascetul nu ajunge la contemplație, rugăciunea ca stare, care este o lucrare lăuntrică, spirituală. Adevăratele roade ale rugăciunii, mai bine zis adevarata rugăciune, se descoperă inimii smerite care s-a rupt de vrăjile lumii.

Începutul rugăciunii este oprirea șuvoiului de ginduri, de griji și îndulcirea din cuvintele citite, adică atunci Cind cuvintele psalmilor sau altor rugăciuni citite ajung sa te reprezinte, sa le simți ca pe ale tale. Treapta următoare este atunci Cind ai terminat de citit dar ai mai sta, nu vrei sa te miști din pricina stării bune, nu vrei sa ieși înapoi in Iureșul lumii.

În aceste condiții, grija de a te ști cu Vasilica, Petronela și Gigica pe aceeași lungime de unda orizontala (va rugați orizontal nu vertical) și nerăbdarea de a anunța pe Messenger mesaje gen „vai ce mișto a fost, chiar am simțit ceva deosebit”!) eventual sa mai tragi un selfie cu luminarea, nu poate duce in nici un caz la depășirea momentului trupesc pentru a accede la rugăciune.

Grija trebuie sa fie la Dumnezeu, nu la faptul dacă va sincronizați in timp. Dumnezeu și rugăciunea nu au timp pentru ca țin de vesnicie. Sa fiți siguri ca atunci cind va rugați va sincronizați cu alți creștini din lumea întreaga, cu pustnici ascunși și călugări, cu îngerii și Maica Domnului, iar asta trebuie sa va umple de caldura și putere.

Nimeni nu se roagă fără ca îngerul sa se roage împreuna cu el.

Bucurați-vă!

Pr. Savatie (Baștovoi)


Articole Asemănătoare
59

Mulțumirea este legată de credință, este un rod al credinței

Mulțumirea este legată de credință, este un rod al credinței. Omul necredincios nu este mulțumitor, căci orice bine i s-ar întîmpla, el îl pune pe seama hazardului, crede că i se cuvine. Credința vede dincolo de binefacere pe Binefăcător, iar această vedere aprinde bucuria și mulțumirea. Necredinciosul nu poate avea bucurie chiar de ar primi […]

Articole postate de același autor
113

De ce creştinul nu mai caută Duhul Sfânt, nu-l cunoaşte pe Duhul Sfânt?

Oamenii s-au amestecat cu lumea şi cu faptele lumii acesteia şi-n loc să ducă biserica în lume – „Cu pace să ieşim” – în loc să ducă ei duhul păcii pe care îl primim de la Hristos în Liturghie, să-l ducă-n lume, au adus lumea în biserică. Şi în acest fel ne-am încălzit aşa de […]