Acad. Ioan-Aurel Pop la Cluj-Napoca: Prin atacurile la adresa Bisericii, familiei şi ţării se urmăreşte să cădem în dezunire

2601

Președintele Academiei Române şi rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Acad. Ioan-Aurel Pop, a atras atenţia luni la conferința preoțească de toamnă pentru clericii din protopopiatele Cluj 1 și Cluj 2 asupra faptului că „prin atacurile la adresa Bisericii, familiei şi ţării se urmăreşte să cădem în dezunire şi să cinstim unirea noastră în dezunire”.

„Sunt oameni conştienţi care vor asta, dar sunt şi unii bine dirijaţi şi cu planuri bine puse la punct, distrugând instituţiile fundamentale care stau la temelia acestei naţiuni române care a avut înţelepciunea să-şi construiască edificiul naţional”, a spus Preşedintele Academiei Române la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

În prelegerea sa, Acad. Ioan-Aurel Pop a făcut precizarea că se doreşte distrugerea edificiului naţional „şi odată cu el şi poporul românesc pentru că dacă îi iei încrederea în instituţiile fundamentale îi iei încrederea în el însuşi”.

Ca să existe, un popor „trebuie să creadă în el însuşi, să se roage, să respecte rânduielile şi să fie cu privirea aţintită spre viitor”.

Preşedintele celui mai înalt for de consacrare a valorii culturale și științifice din România a comparat statul cu o casă sau edificiu care „nu poate fi lăsat odată pentru totdeauna cum este pentru că orice casă are nevoie de a fi îngrijită, rânduită, reparată, reconstruită când e cazul”.

„Cei care ne acuză că nu trebuie să avem grija ţării că ţara este se înşală. Ţara are nevoie de grijă în fiecare clipă şi noi suntem purtătorii de grijă şi avem datoria să-i întoarcem pe cei rătăciţi pe calea aceasta a sprijinirii adăpostului nostru naţional care se cheamă România”, a explicat Ioan-Aurel Pop.

Academicianul Ioan-Aurel Pop a argumentat în prelegerea sa importanţa organizării conferinţelor preoţeşti care „sunt extrem de importante”, informeazăRadio Renaşterea.

„Eu văd în preoţi învăţători ai neamului între Biserică şi Şcoală, fiind mereu o legătură extraordinară, dar preoţii având har au şi puterea de a transmite mai mult şi mai bine”.

Preşedintele Academiei Române a mai subliniat că „în 2018 nu sărbătorim de fapt România, pentru că românii există de o mie de ani sub forma Ţărilor româneşti, ci sărbătorim Marea Unire, terminarea unui proces şi ridicarea acestui edificiu naţional frumos pe care de la Mihai Viteazul încoace îl făurim, îl refăurim, îl îngrijim şi vrem să-l ducem mai departe”.

Academicianul a făcut referire şi la mesajul dorit a fi transmis prin acest eveniment.

„Mesajul a fost de comemorare a victimelor Marelui Război, dar şi de cinstire a amintirii acelor bărbaţi de stat laici şi clerici care au ştiut să construiască România întregită prin hotărârile luate la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia”.

Întâlnirea a fost deschisă cu o slujbă de mulțumire oficiată de la ora 10:00 în capela Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în prezența Mitropolitului Andrei.

La începutul conferinţei, dar şi în închiderea acesteia, Mitropolitul Clujului le-a oferit celor prezenţi mai multe îndemnuri pastorale.

sursa http://basilica.ro


Articole Asemănătoare
4251

Oamenii lipsiţi de cultură generală şi de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate alcătuiesc generaţia Google, generaţia Facebook, generaţia SMS sau toate la un loc

Noi numim printr-o convenție viața oamenilor de odinioară trecut. De fapt, trecutul a fost, pentru cei care l-au trăit, viață intensă prezentă. Până la urmă, toată viața oamenilor devine trecut, orice am face noi și oricum am încerca să ocolim acest curs. Prezentul durează o clipă și apoi devine trecut, viitorul este mereu incert, dar […]

    Articole postate de același autor
    1759

    Episcopul Ioan a citit Acatistul Acoperământului Maicii Domnului la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

    În dimineața zilei de vineri, 9 februarie, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a citit Acatistul la Icoana Maicii Domnului de la Hârbovăţ – Ocrotitoarea Moldovei, la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din mun. Chișinău, având alături soborul de preoţi slujitori. Icoana Maicii Domnului de la Hârbovăț a fost și […]