Pocăinţa rămâne nereală şi stearpă atâta timp cât nu ne-a determinat să facem voia Tatălui

2733

Pocăinţa nu trebuie confundată cu remuşcarea, nu înseamnă să-ţi pară foarte rău de ceea ce nu a mers bine în trecut. Pocăinţa este o atitudine activă, pozitivă, care constă în a te îndrepta în direcţia potrivită.

Acest lucru este exprimat foarte limpede în pilda celor doi fii (Matei 21, 28) care primesc porunca de la tatăl să meargă să-i lucreze via. Unul a zis: „Mă duc”, dar nu s-a dus. Celălalt a zis: „Nu mă duc”, dar pe urmă s-a ruşinat şi s-a dus la muncă.

Aceasta a fost pocăinţă adevărată şi nu ar trebui să ne lăsăm vreodată amăgiţi de gândul că a deplânge trecutul este un act de pocăinţă. Face parte din ea, desigur, dar pocăinţa rămâne nereală şi stearpă atâta timp cât nu ne-a determinat să facem voia Tatălui. Avem tendinţa de a crede că ar trebui să nască emoţii plăcute şi adesea ne mulţumim cu emoţii, în loc de schimbări reale, profunde.

(Mitropolitul Antonie de SurojRugăciunea care aduce roade. Buchet de texte duhovnicești pentru lectura zilnică, traducere de Dragoș Dâscă, Editura Doxologia, 2014, p. 53)


Articole Asemănătoare
4890

Știți că se poate întâmpla să cerți un om și el să se simtă bine?

Cum să-i comunici unei persoane, dacă este necesar, că o altă persoană greșește, fără a cădea în păcatul judecății și al osândirii? „Rugați-vă neîncetat” e valabil și aici! Puteți sesiza greșeala cu subtilitate. Să fiți întotdeauna foarte atenți – mai ales că voi folosiți mail-urile. Și acolo nici nu vă îmbie să ziceți ce gândiți […]

Articole postate de același autor
4486

Cea mai simpla cale de despatimire este iubirea!

„Cea mai simplă cale de despătimire este iubirea!” Sigur că este o cale foarte grea: de unde s-o luăm dacă suntem păcătoşi?! De la Dumnezeu, încercând să pazim poruncile Lui de temelie. Cum primim iertare prin iubire mai degrabă decât prin nevoinţă? Ce înseamnă aceasta? Să ne adâncim în sufletul nostru, să cugetăm adanc la […]