“Prigoana comunistă asupra mănăstirilor din Basarabia” ”tema serii duhovnicești Arhim. Iov (Cristea)

2043

În seara zilei de miercuri, 06 decembrie 2017, arhimandritul Iov (Cristea), nevoitor al mănăstirii Curchi, s-a întâlnit cu tinerii Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi. Tema propusă a fost: "Prigoana comunistă asupra mănăstirilor din Basarabia" .”

Părintele arhimandrit le-a vorbit celor prezenți despre politica sovietică de marginalizare și de presiune psihologică, economică și socială asupra vieții religioase și, în special, asupra mediului monahal din Basarabia care a dus la închiderea tuturor mănăstirilor, cu excepția mănăstirii Japca. Astfel, au fost lichidate obștile monahale, constituirea cărora a avut loc în cadrul unui amplu proces socio-istoric desfășurat în acest spațiu.

Acțiunile radicale ale statului comunist în vederea lichidării oricăror forme de manifestare religioasă au avut un efect de ”bumerang” după descompunerea Uniunii Sovietice, când secularele mănăstiri au fost nu doar redeschise, ci s-au întemeiat și multe mănăstiri noi.

Părintele le-a recomandat tinerilor vizionarea unor documentare consacrate acestei perioade, dar și lectura unor cărți pentru a cunoaște calvarul prin care a trecut Biserica și poporul ei în această perioadă.  Întrebările celor prezenți și-au găsit răspuns în cadrul discuției.


Articole Asemănătoare
2231

Seri duhovnicești la biserica USM; invitat: Arhim. Iov (Cristea)

În contextul anului jubiliar dedicat Sfinților Noi Mucenici și Mărturisitori ai Bisericii, miercuri, 6 decembrie 2017, Biserica «Întâmpinarea Domnului» din incinta USM va desfășura o seară duhovnicească cu genericul “Prigoana comunistă asupra mănăstirilor din Basarabia”.   Invitatul acestei seri este arhimandritul Iov (Cristea), nevoitor ai mănăstirii Curchi şi un bun prieten al Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din […]

Articole postate de același autor
4969

Pocăința nu este numai o părere de rău și o „miorlăială” pentru niște răutăți

Ce este pocăința? Iarăși, un lucru ce nu se înțelege drept astăzi. Pocăința nu este numai o părere de rău și o „miorlăială” pentru niște răutăți pe care le-am făcut; pocăința este dinamica spre viața vecinică. Părintele nostru duhovnic, Părintele Sofronie – și, dacă vă uitați, în armonie cu toată filocalica – spune că este începutul autenticei contemplări. […]