Lecturile Paisiene la a VI-a ediție

1742

Între 2 și 4 decembrie la Chișinău și-a desfășurat lucrările cea de-a VI-a ediție a Lecturilor paisiene.

Evenimentul a avut formatul unei conferințe internaționale teologico-practice și s-a intitulat: ”Moștenirea patristică în experiența rezistenței duhovnicești față de ateism pe teritoriul fostei URSS: 1917-1991”.

Popasul comemorativ a fost binecuvântat de către ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, fiind organizat de către Frăția Ortodoxă ”Sf. Cuv. Paisie Velicikovski” din Chișinău, cu spijinul Mănăstirii Noul-Neamț.

În cadrul conferinței au fost prezentate circa 17 comunicări științifice ale cercetătorilor din Rusia, România, Germania, Letonia și Republica Moldova.

Dintre slujitorii care au participat la eveniment au fost prot. Octavian Moșin, prot. Vasile Ciobanu, prot. Maxim Melinti, pr. Alexandru Guțuleac ș.a.

Raportorii s-au referit la diversele evenimente și personalități din viața Bisericii după Revoluția din Rusia sec. XX, prin care s-a opus rezistență prigoanei atee.

Lucările conferinței vor fi publicate într-un volum colectiv.

Lecturile paisiene au presupus discuții, pelerinaje și rugăciuni comune la locurile sfinte din republică.

A consemnat pr. Octavian Moșin


Articole postate de același autor
12957

De ce nu se consumă carne în săptămâna brânzei?

După îndătinata tradiţie liturgică, înainte de începerea Postului Mare parcurgem o perioadă de trecere numită în popor săptămâna albă, a brânzei ori a untului. Aceste numiri reprezintă o formulare populară a perioadei de şapte zile dinaintea postului propriu-zis, în care nu se face dezlegare la carne, ci doar la produse din lapte, ouă şi peşte. Se urmăreşte […]