Fără jertfire nu există mântuire

4323

Spuneţi-mi ceva despre iubirea de sine.

Iată ce vă spun: în măsura în care omul se leapădă de iubirea de sine, în aceeaşi măsură sporeşte în fapte bune, se înduhovniceşte şi se apropie de Hristos. De obicei, când este vorba de sine, omul îşi strică întotdeauna cântarul, adică măsura; îşi face lui mai multă dreptate, îşi alege partea cea mai bună, cea mai mare, cea mai frumoasă: plânge pentru sine mai mult decât pentru altul şi se bucură de sine mai mult decât pentru altul. Hristos, însă, a răstignit pe cruce iubirea de sine, dându-Şi viaţa pentru noi.

Dintre oameni, puţini sunt aceia care îşi răstignesc patima iubirii de sine, asemenea lui Hristos. Sunt mulţi care se angajează să trăiască viaţa duhovnicească, dar nu ajung până la răstignire, pentru că nu renunţă total la iubirea de sine, adică la egoism. Or, fără jertfă, fără răstignirea patimilor noastre, fără părăsirea păcatelor, nu putem să vedem pe Hristos, nu ne putem mântui.

Ne vorbește Părintele Cleopa, volumul V, ediția a II-a, Editura Mănăstirea Sihăstria, Vânători-Neamț, 2004, p. 58-59


Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
4237

Sfântul Efrem a făcut şi face multe minuni în vieţile noastre

Mă numesc Adriana F. şi sunt din Arad, iar fiica mea este Iasmina N., în vârstă de 6 ani. L-am cunoscut pe Sfântul Efrem acum un an, prin intermediul Sfântului Nectarie, care încă îşi face simţită prezenţa în vieţile noastre de acum un an, când l-am rugat să ne dăruiască o familie. Personal, nu l-am văzut pe Sfântul […]

Articole postate de același autor
1526

ÎPS Mitropolit Vladimir: „Păstrați legătura cu Biserica străbună, ca să puteți dobândi fericirea și mântuirea și aici pe pământ și dincolo în ceruri”

În Duminica a II-a după Pogorârea Duhului Sfânt, ÎPS Mitropolit Vladimir a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din orașul Schio, Italia. Vizita pastoral-misionară a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, a adus în rândul mulțimii de credincioși multă seninătate și încredere sufletească, soborul de preoți, diaconi și ipodiaconi îmbogățind frumusețea Sfintei Liturghii. La […]