Biserica Ortodoxă pomenește astăzi, 19 septembrie 2017, minunea pe care Sfântul Arhanghel Mihail a săvârșit-o în cetatea Colose. Parohia din localitatea Budești, mun. Chișinău, și-a sărbătorit cu acest prilej hramul.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, alături de care au înălțat rugăciuni: Prot. Mitr. Vadim Cheibaș, secretar mitropolitan, Prot. mitr. Zosima Toia, Protopopul Sectorului III, Chișinău, Prot. mitr. Iurie Zagnat, Protopopul Sectorului IV, Chișinău și un numeros sobor preoțesc.
În continuarea Liturghiei, Mitropolitul Vladimir a resfințit pictura din interiorul bisericii.
Cu prilejul slujbei de resfințire, părintele paroh Prot. mitr. Vladimir Plămădeală a fost decorat cu dreptul de a sluji Sfânta Liturghie cu Ușile Împărătești deschise până la rugăciunea domnească – Tatăl Nostru.
În cadrul serviciului divin la care a participat un număr impresionant de credincioși, diaconul Veaceslav Leahu, a fost hirotonit în treapta de preot pe seama parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din com. Stăuceni, mun. Chișinău.
După Sfânta Liturghie, a fost oficiat un Tedeum de mulţumire, în cinstea Minunii Arhanghelului Mihail săvârșită în cetatea Colose.
Pentru meritele deosebite la renovarea bisericii din localitate, Doamna Nina Costiuc, primarul comunei Budeşti a fost decorată de către Mitropolit cu Ordinul bisericesc „Cuv. Agafia de la Cușelăuca”, de gr. II. De asemenea, și alți binefăcători ai lăcașului de cult au primit Diplome arhierești.
La final, Mitropolitul a vizitat expoziția „Toamna de aur” organizată în incinta Centrului pentru copii și tineret din Budești.
Biserica „Minunea Arhanghelului Mihail”
Scurt istoric:
Biserica din satul Budeşti poartă hramul „Minunea Arhanghelului Mihail” şi a fost zidită în anul 1847 în locul altei biserici, care existase din 1816.
Alte documente ne spun, că această biserică are о vechime de peste 200 de ani. Biserica la început a fost de lemn, iar mai târziu a fost refăcută din piatră, păstrându-i-se caracterul vechi.
Icoanele bisericii sunt vechi, multe din ele sunt din prima jumătate a secolului XIX. În locaşul sfânt a fost şi o bibliotecă bogată de cărţi rare în limba românească. Majoritatea cărţilor au fost tipărite la Chişinău, în perioada Rusiei ţariste.
În anii ’40 о problemă importantă era de a construi о altă biserică din piatră. De aceea la 28 aprilie 1841 moşierul C. Harting se adresează la Direcţia inginerului cadastral Pavlov.
După obţinerea aprobărilor necesare biserica a fost construită în anul 1847, iar prin Decret Imperial Ioan Mura este întărit în calitate de preot la biserica „Minunea Arhanghelului Mihail”, care la 12 aprilie 1847 depune jurământul.
La începutul secolului XX din cauză că biserica era veche se pune problema de a construi alta nouă. Construcţia bisericii începe cu ajutorul lui Dumnezeu în anul 1912 şi pînă la 1920 este aproape de a fi finisată, dar din cauza lipsei mijloacelor financiare şi materiale construcţia este stopată.
După mai mulţi ani, în anul 1943 biserica a fost terminată şi sfinţită. Un timp îndelungat paroh al bisericii a fost preotul Pavel Pentiacov.
Din anul 1993, paroh este numit protoiereul Vladimir Plămădeală, care ре parcursul multor ani efectuiază lucrări de reparaţie capitală. În special, din Rusia de la Iaroslavl s-a procurat un clopot mare de 500 de kg.
Credincioşii din Budești sunt încrezuţi că numai cu ajutorul lui Dumnezeu vor izbîndi în marea lucrare de renovare a sfântului locaş.
Sursa: www.mitropolia.md