Joi, 14 septembrie, în ziua pomenirii Sf. Simeon Stâlpnicul, Mănăstirea cu Hramul Sf. Simeon Stâlpnicul din s. Niculăeuca, r. Orhei și-a serbat Hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir.
La slujba de Hram au luat parte numeroși credincioși, oficialități locale și preoți din localitățile învecinate Mănăstirii.
În timpul Sfintei Liturghii, Mitropolitul a hirotonit în treapta de ieromonah pe viețuitorul Mănăstirii Hirova – ierodiaconul Spiridon (Pahom).
Pentru meritele deosebite și aportul adus la revigorarea vieții monahale în Mănăstirea Hirova, Întâistătătorul l-a decorat pe Arhimandritul Irinarh (Rusu), Duhovnicul-administrator al Mănăstirii, cu dreptul de a purta toiag. Tot astăzi, Vlădica Vladimir a înscăunat-o în scaunul de stareță a Mănăstirii Hirova, pe preacuvioasa maică Macrina (Donțu).
După Liturghie a fost săvârșit un Tedeum, după care Mitropolitul a rostit un cuvânt de învățătură, vorbind credincioșilor despre credință, fapte bune și rugăciune:
„În lumea de astăzi, când credința în Dumnezeu este atacată din toate părțile, noi trebuie să iubim adevărul curat pe care ni l-a dat Dumnezeu și să ne străduim să facem și pe alții părtași la adevărul cel mântuitor. În jurul nostru este atâta suferință, și de aceea trebuie să avem milă de cei sărmani și să-i mângâiem prin faptele noastre cele bune”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Continuând cuvântul său, arhipăstorul a evidențiat faptul că „prin rugăciune curată, creștinii își oxigenează viața sufletească și, totodată, îl urmează pe Sfântul Simeon Stâlpnicul prăznuit astăzi și pe alți bineplăcuți sfinți ai Ortodoxiei.
Prin credință, fapte bune și rugăciune, noi îi urmăm pe sfinții și drepții din vremurile trecute”, a concluzionat Înaltpreasfinția Sa.
La fel, un scurt cuvânt a rostit și părintele Duhovnic-administrator Irinarh, care a mulțumit Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, ctitorilor Mănăstirii și tuturor celor prezenți pentru susținere și comuniune euharistică.
Credincioșii de la mic la mare au avut parte și de o binecuvântare de suflet – câte o iconiță cu chipul Sfintei Fericitei Agafia, drept amintire din partea Mitropolitului.
Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească, oferită pelerinilor cu multă dragoste de obștea Mănăstrii.
* * *
Vatra monahală Hirova a fost întemeiată în anul 1805 ca o mănăstire de călugărițe, de către Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi, pe locul unui schit părăsit, despre care nu se cunoaște decât că a ars în anul 1803. Aici sosesc călugărițe de la schitul Hîrtop, care construiesc o biserică din lemn în cinstea Marelui Ierarh Nicolae. În anul 1836, în locul bisericii din lemn este construită actuala biserică din piatră. Printre ctitori se numără și sora Mitropolitului Moldovei Gavriil Calimachi, monahia Pelaghia, înmormântată în pridvorul bisericii. Mai târziu, în anul 1865, Ioan Botezat, proprietar de pe aceste locuri, zidește biserica de iarnă în cinstea Cuviosului Simion Stâlpnicul. Tot în această perioadă este zidită și trapeza mănăstirii.
Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media