Mărite, sfinte Ştefane, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

2015

Activități ale slujitorilor și enoriașilor din Sălcuța cu prilejul comemorării a 560 de ani de la intronizarea Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare

Zilele trecute Republica Moldova a trăit sub privirea, sceptrul şi cu binecuvântarea Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt. Mii de creştini şi-au îndreptat speranţele către Domnitor pentru ca El să atragă asupra noastră, a tuturor, mila lui Dumnezeu.

Sărbătoarea a prilejuit o suită de diferite activităţi organizate de preoţii şi enoriaşii satului Sălcuţa din raionul Căuşeni. În ziua de vineri, 14 iulie, elevii de la Liceul Teoretic Meşterul Manole membri ai Asociaţiei Ortodoxe Valeriu Gafencu s-au adunat pentru a-şi scălda inima în marea de fapte bune pe care le-a săvârşit Sfântul Ştefan al Moldovei care „a trăit nu pentru sine, ci pentru ţara şi credinţa întregului popor”. În ziua următoare, ziua prăznuirii Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare, elevi, profesori, preoţi au decis să săvârşească un pelerinaj la mănăstirea Marta şi Maria pentru a participa la nişte evenimente creştine de mare anvergură. Aşa s-a şi întâmplat: dis-de-dimineață dangătul de clopote de la mănăstire se revărsa peste o mare de oameni adunaţi într-o singură respiraţie creştină. Mulţimea se afla sub crucile revărsătoare de Pace ale bisericii Sfântul Ştefan cel Mare  – nepreţuit dar al comunităţii creştine de la mănăstirea Putna aleasă de voievod ca  locaş de veci. În centru – o superbă icoană a Sfântului Ştefan la care s-a închinat întreaga suflare prezentă aici. Un mare sobor de preoţi în frunte cu Preasfinţitul Siluan, episcop de Orhei, au săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, și un Te-Deum, repetând în permanenţă Binecredin-ciosule Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

 Cuvinte de mare pătrundere sufletească au adresat enoriaşilor călugării veniţi cu fericita ocazie de la Mănăstirea Putna. Ei au venit în faţa enoriaşilor recreând  atmosfera ce domneşte acolo, la mormântul Voievodului, relevând iar şi iar faptele creştineşti ale Sfântului.

Corul Buna Vestire de la Sălcuţa a prezentat alături de ansamblul etnofolcloric Ştefan Vodă de la Casa raională de cultură Căuşeni un florilegiu de piese muzicale creştine încheind cu Imnul Când era să moară Ştefan pe care poporul l-a adresat Voievodului.

Cu mari emoţii creştinii de la Sălcuţa s-au adunat a doua zi, duminică, la un eveniment inedit în viaţa bisericii din sat. În această zi, după Sfânta Liturghie, a fost sfinţită icoana recent pictată a Sfântului Ştefan cel Mare, ctitorită de către un vechi prieten al bisericii – Petru Rusu. Emoţionantă coincidenţă: după ce a fost sfinţită icoana creștinii au aflat că în familia lui Petru şi a Elenei Rusu, în această zi, s-a născut un aşteptat urmaş. Părinţii au decis că băiatul va purta numele Ştefan.

Au fost sfinţite de asemenea şi câteva sute de iconiţe cu chipul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Fiecare enoriaş a luat cu sine mai multe pentru ca să le distribuie în localitate cu scopul ca fiecare locuitor al localităţii să se pătrundă de duhul marelui Voievod. Elevii misionari au distribuit celor prezenți la biserică ziarul protopopiatului Căușeni, cu dedicație specială acestei sărbători a neamului nostru. Și de această dată, împreună cu toată adunarea, corul Buna Vestire a interpretat piese închinate slăvitului Voievod și tuturor martirilor neamului.

Activităţile creştine continuă.

Vladimir SĂRĂTILĂ

jurnalist


Articole Asemănătoare
2683

Sărbători cu darnice surprize

Acum câţiva ani, printr-o reformă la nivel local în educaţie, gimnaziul din satul Sălcuţa, raionul Căuşeni a făcut corp comun cu Liceul Teoretic Meşterul Manole din această localitate. Semnificativ este faptul că elevii veniţi din gimnaziu în liceu nu au trebuit să renunţe la tradiţiile lor. Astfel, sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi – Vasilie cel Mare, […]

Articole postate de același autor