Ediția a XIII-lea a festivalului ortodox «Un trandafir, o lumânare pentru Sf. Ștefan cel Mare» la Criuleni

1792

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, la data de 2 iulie 2017 în s. Jevreni r. Criuleni s-a desfășurat ediția a XIII-lea a festivalului ortodox «Un trandafir, o lumânare pentru Sf. Ștefan cel Mare».

Festivitatea a fost organizată de Protopopiatul de Dubăsari și Criuleni în parteneriat cu Secția Cultură Criuleni și Primăria s. Jevreni și a demarat în biserica cu hramul „Sf. Apostol și Evanghelist Ioan Teologul” din localitate. Aici s-a oficiat Acatistul Sf. Voievod Ștefan cel Mare de un sobor de preoți din parohiile învecinate în frunte cu PC părinte Protopop prot. mitr. Teodor Pelin, care pe final a ținut un cuvânt de învățătură despre viața și activitatea marețului Domnitor al Țării Moldove.

Sărbătoarea a continuat în Casa de cultură din localitate unde s-a desfășurat festivalul propriu-zis. În incintă meșterii populari locali și-au expus diverse lucrări.

Cu referință la eveniment au vorbit dl Veaceslav Burlac, Președintele raionului Criuleni, dna Valentina Bobeico, Șefa Secției Cultură Criuleni și dl Vasile Brînza, primarul s. Jevreni. Cu un mesaj din partea Înalt Preasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, a venit prot. mitr. Nicolae Ciobanu, Președintele Sectorului Sinodal Relații Culturale al Mitropoliei Moldovei.

În scenă a urmat renumitul actor al teatrului „Mihai Eminescu” din or. Chișinău dl Nicolae Darie, care în chipul Sf. Ștefan cel Mare a interpretat câteva piese, care la încheere a ridicat tot publicul aplauzând în picioare. Au evoluat ulterior сorul Protopopiatului, formații folclorice și coruri bisericești din localitățile Ratuș, Jevreni, Răculești, Slobozia-Dușca, Bălăbănești, Drăsliceni, Izbiște, Ișnovăț, Mașcăuți și or. Criuleni, care au surprins plăcut publicul prin coloritul vestimentar național și diversitatea pieselor interpretate. Astfel, sala Casei de cultură a devenit neîncăpătoare pentru mulțimea spectatorilor din sat și din localitățile din preajmă. Pe final, toată lumea, cu lumânări aprinse, în picioare, au cântat imnul sărbătorii – „Când a fost să moară Ștefan…”. Toți participanții au primit mici cadouri și au bineficiat de o aleasă agapă frățească.

Mulțumim călduros tuturor participanților și în mod deosebit celor implicați în organizarea acestui festival ortodox.

Menționăm că în acest an se împlinesc 560 de ani de la înscăunarea Sf. Ștefan cel Mare și 25 de ani de la ridicarea acestuia în rândul sfinților. În legătură cu acest prilej Mitropolia Chişinăului şi a întregii Moldove în perioada 1 – 31 iulie a.c., declarată luna comemorativă Sf. Binecredincios Voievod Ștefan cel Mare, va organiza diverse activităţi pastoral-misionare tematice: festivaluri, concerte, mese rotunde, conferințe, etc.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

sursa http://protopopiat-criuleni-dubasari.md/


Articole Asemănătoare
2151

Tradiționalul festival ortodox «Hristos a înviat!» , ediția a XVI-a în raionul Criuleni

  Tradiționalul festival ortodox «Hristos a înviat!» , ediția a XVI-a, organizat în parteneriat de Secția Cultură Criuleni, Protopopiatul de Criuleni și Dubăsari și Primăria s. Rîșcova s-a desfășurat la data de 3 mai în ograda bisericii cu hramul «Înălțarea Domnului» din s. Rîșcova, raionul Criuleni situată la poala bătrânilor codri orheeni. La intrare în […]

    Articole postate de același autor
    4621

    Puterea rugăciunii pentru alţii

    Era odată pe stradă o bătrână care cersea – se vedea că nu mai cersise, dar de o conditie morală foarte bună. Stătea, asa, îngrămădită cu rusine, îsi pusese o iconită în fată si nu zicea nimic. M-am apropiat de ea si am întrebat-o: „Ati primit ceva?”. Zice: „Nu”. I-am zis: „Tot stati degeaba aici… […]