„Şi pentru ei a murit Hristos…”

2856

Spunea Părintele: „Zilnic vin la mine băieţi şi fete. Bieţii copii, toate păcatele trupeşti le-au făcut, dar eu tot îi iubesc!”.

Părintele nu îndreptăţea faptele acelor tineri. Le caracteriza ca păcate trupeşti, dar, în acelaşi timp, îi iubea pe ei, căci „şi pentru ei a murit Hristos”. Îi atrăgea cu iubirea lui ca un magnet, vindecându-i, treptat, de păcatul cărnii. Această atitudine părintească a Bătrânului a fost deseori interpretată greşit, atât de puritanii conservatori, care se indignau, cât şi de „progresiştii” iresponsabili, care se bucurau din acelaşi motiv: fiindcă, vezi Doamne, Părintele „îngăduie păcatele trupeşti”. Nici unii, nici ceilalţi nu pricepeau că păcatul nu poate fi combătut prin osândirea plină de ură a păcătosului, nici prin condamnabila legalizare a căderii. Bătrânul combătea în mod eficient păcatul, iubindu-l pe păcătos şi creând în conştiinţa acestuia responsabilitatea pentru căderile lui, precum şi insuflându-i nădejdea în izbăvirea de ele întru Hristos, prin pocăinţă, iertare şi viaţă sfântă. Vroia să călăuzească sufletul spre viaţa cea nouă, nu să-l chinuie cu cea veche.

Sfântul Părinte Porfirie, Antologie de sfaturi şi îndrumări, Editura Bunavestire, Bacău, p. 313


Articolul Următor
Articole Asemănătoare
3531

Imaginaţia este principalul instrument al lucrării diavoleşti împotriva sufletului

Imaginaţia este principalul instrument al lucrării diavoleşti împotriva sufletului, fie în stare de veghe, fie în somn; prin ea diavolii îl hărţuiesc pe om, căutând nu numai să-l împingă în păcat sau să-i trezească şi să-i aţâţe patimile, ci şi să-l umple de tulburare în felurite chipuri, trezind în el mai ales tristeţe, nelinişte şi îngrijorare, amăgindu-l şi […]

Articole postate de același autor