El rămâne soţul meu…

3889

Ecaterina Jagello era soţia principelui finlandez Wasa. Când acesta, acuzat de înaltă trădare, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, îl rugă pe regele suedez Heinrich să poată împărţi cu soţia sa perioada de detenţie.

Regele se îngrozi şi căută s-o convingă pe prinţesă să uite de soţul ei: "Ştiţi că soţul dumneavoastră nu va mai putea vedea niciodată lumina zilei?". "Ştiu, maiestate!". "Ştiţi, de asemenea, că nu mai este tratat ca principe, ci ca trădător?". "Da, ştiu, dar indiferent dacă este liber sau închis, vinovat sau nevinovat, el rămâne, totuşi, soţul meu". "Dar după toate cele întâmplate nu vă mai leagă nimic de el. Acum sunteţi liberă!".

Ecaterina îşi scoase verigheta din deget şi o arătă regelui, spunându-i: "Citiţi, maiestate!". Pe verighetă erau scrise doar două cuvinte în latină: mors sola (Numai moartea ne poate despărţi!). Şi Ecaterina merse cu soţul ei la închisoare şi împărtăşi cu el 17 ani grei de suferinţă şi de lipsuri, până când regele Heinrich a murit şi soţul ei a fost eliberat.


Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
2645

Puteți critica prezentul, dar nu deznădăjduiți pentru viitor

Puteți critica prezentul, dar nu deznădăjduiți pentru viitor. Puteți critica pe cei care acum vă reprezintă politic, pe cei care ocupă locuri de frunte în cult sau pe cei care sunt acum poeți sau oameni de știință… Puteți să-i criticați, dar nu uitați că peste câțiva ani voi veți reprezenta neamul nostru în toate domeniile. Și atunci […]

Articole postate de același autor
2821

Spovedanie și discuții duhovnicești ale slujitorilor din Râșcani

În seara duminicii a cincea din post, la biserica “Sf. Pantelimon” din orașul Râșcani a avut loc Taina Sfintei Spovedanii la care au participat preoții blagociniei Râșcani. Părintele duhovnic, prot. Ioan Paiu, a ținut un cuvânt de învățătură, vorbind despre pocăință, ca baie a sufletului, prezentând modele de adevărată pocăință. Părintele duhovnic s-a referit la […]