La mănăstirea Cuşelăuca au adus laude Domnului prin cântec pascal

2924

La data de 18.04.2017 în curtea mănăstirii Cuşelăuca a avut loc festivalul pascal cu genericul: ’’Cu gîndul la tine Doamne’’. Acest festival este sărbătorit an de an în această sfântă mănăstire.

Participanții la festivitate au fost primiți cu multă dragoste și bucurie de către maica stareță egumena Vera (Spinei) împreună cu obștea mănăstirii.

La eveniment au evoluat 21 colective din raionul Şoldăneşti, artişti amatori, copii, maturi, coruri bisericeşti şi individuali care prin cîntec şi poezie au adus laude  lui Dumnezeu.

Evoluția colectivelor folclorice a fost apreciată membri juriului: D-na Svetlana Rotundu, preşedintele raionului Şoldăneşti, Protopopul de Şoldăneşti, Prot. mitr. Vasile Rotari, Arhimandritul Mihail (Fagurel) din parohia Sămăşcani, egumena Vera şi D-na Valentina, secția cultură.

La deschiderea festivalului cu un cuvînt de felicitare au venit: Protopopul de Şoldăneşti, Prot. mitr. Vasile Rotari și D-na Svetlana Rotundu, preşedintele raionului Şoldăneşti,

În  opinia juriului, ediţia din anul curent a fost una deosebită, or, a fost prima oară după canonizarea fericitei Agafia, când la mănăstire se desfăşoară festivalul cântecului pascal. Iar Sfânta Agafia este ocrotitoarea așezământului sfânt. Potrivit tradiţiei, Sfânta Agafia a prorocit că nu va lăsa niciodată mănăstirea.

Frigul şi vântul de afară nu au fost pentru artişti o piedică să-şi demonstreze dragostea pentru Dumnezeu. Drept răsplată, pe cei mai buni, juriul i-a apreciat cu diplome şi premii băneşti.

La capitolul colective de maturi care promovează muzica pascală, premiul întâi a fost acordat corului bisericesc Sf. Nicolae din Cotiujenii Mari. Locul doi a fost oferit ansamblului folcloric Lozioara din Șoldănești. Pe al treilea loc s-au plasat membrii ansamblului folcloric Mugurașii din satul Parcani.

Dintre colectivele de copii, locul întâi a fost acordat ansamblului de copii al Gimnaziului din Găuzeni. Pe al doilea şi al treilea loc la acest compartiment s-au plasat ansamblurile de fluierași Crăițele din Cobîlea şi respectiv, din Sămășcani. Locuri de frunte au fost oferite şi colectivelor de maturi. La acest capitol, cei mai buni au fost artiştii de la Datina din Găuzeni. Locul doi l-a câştigat tot Datina, dar din Olişcani, iar premiul trei a fost înmânat ansamblului folcloric Smărăndițele din Pohoarna.

Protopopiatul Șoldănești


Articole postate de același autor
6514

Cine te opreşte să ai în gând: „Doamne miluieşte”?

Cum vi se pare, preacuvioase, după experienţa aceasta foarte lungă atitudinea faţă de femeie, în general, sau în relaţia dintre bărbat şi femeie, a evoluat înspre pozitiv sau înspre negativ? În general, a evoluat spre înflorire, spre pozitiv. Dar, spre îndurerarea momentului istoric în care ne aflăm, există şi foarte multe cazuri când femeile abia […]