Actualitate

În Duminica a treia a Postului Mare, PS Siluan, Episcop de Orhei, a liturghisit la Catedrala mitropolitană din Chișinău

4059

Crucii Tale, ne închinăm, Stăpâne, şi sfântă Învierea Ta o lăudăm şi o slăvim!

În Duminica a treia a Postului Mare, când întreaga Ortodoxie prăznuiește închinarea cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci, PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan a liturghisit cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău.

După ce am parcurs împreună trei săptămâni din postul păresimilor, Sfânta noastră Biserică înalţă astăzi, în Duminica a III-a din post, semnul biruinţei, semnul Sfintei Cruci, pentru a ne îmbărbăta, sprijini, a ne aduce aminte de patima Domnului nostru lisus Hristos, dar totodată și pentru a ne mângâia în acest exercițiu de asceză și nevoință duhovnicească pe calea postului spre Înviere.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Siluan a subliniat faptul că, Crucea nu înseamnă numai suferință, ci și biruinţă şi bucurie: „În scurta pericopă evanghelică de astăzi vedem că centrul vieţii noastre trebuie să fie Hristos Cel milostiv, Cel Răstignit şi Înviat, iar prezenţa iubirii Lui milostive în viaţa noastră ne ridică din păcat şi boală şi ne vindecă…. Învăţăm că Sfânta Cruce este izvor de înnoire. Sfânta Cruce, acest mijloc amar de vindecare, este dată tuturor celor care doresc să fie mântuiţi de la moarte: „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie.”

De asemenea, Episcopul vicar mitropolitan a îndemnat credincioșii să poarte crucea personală cu multă smerenie și dragoste: „Să ne grăbim, a ne duce fiecare crucea noastră cu smerenie, cu răbdare și cu nădejdea mântuirii. Să îngenunchem în fața Crucii și să zicem: „Crucii tale ne închinăm, Hristoase, si Sfânta Învierea Ta o laudăm și o mărim” Amin.

Sursa: www.mitropolia.md


Articole Asemănătoare
380

Pr. Octavian Moşin: Viaţa unui creştin ar trebui să fie un post continuu

Viaţa unui creştin ar trebui să fie un post continuu, când încerci să fugi de lucruri rele, deci de păcate şi de patimi, iar postul ar fi un mijloc prin care omul pe de o parte s-ar înfrâna, pe de alta ar deveni mai statornic. Postul nu are niciun efect dacă nu dă naştere unei alte […]

Articole postate de același autor
2187

Preşedinţii unor Sectoare Sinodale au planificat activităţi comune

La iniţiativa prot. Vetcislav Cazacu, prorectorul Academiei Teologice, a avut loc întrunirea câtorva preşedinţi ai Sectoarelor Sinodale, recent instituite. În cadrul întrunirii s-a decis planificarea unor activităţi ale Bisericii cu implicarea comună a domeniilor: învăţământ, misionarism, asistenţă socială, cultură şi tineret. Fiecare din cei prezenţi au venit cu propuneri de activităţi pentru următorul trimestru, planificându-se […]