Praznicul Botezul Domnului la mănăstirea “Cuvioasa Parascheva” Hîncu

2187

Cînd Biserica Ortodoxă prăznuieşte Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni a oficiat Sfînta şi Dumnezeiasca Liturghie la mănăstirea “Cuvioasa Parascheva” Hîncu. Slujba a avut loc la primul nivel al Catedralei „Sf. Ap. Petru şi Pavel” cu Hramul „Sf. Mare  Mc. Pantelimon” din complexul mănăstirii.    

În această zi credincioşii ortodocşi prăznuiesc Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, sărbatoarea numită şi Epifania sau Dumnezeiasca Arătare. Praznicul reprezintă reactualizarea momentului în care Fiul lui Dumnezeu Iisus Hristos, la 30 de ani, vine la Iordan, şi se botează cu botezul pocăinţei – de la Ioan -, El Cel fără de păcat, asumînd păcatele întregii omeniri, pe care le va răscumpăra prin scump sîngele Său, pe Golgota.    

În acest Mare Praznic, Preasfinţitul PETRU, însoţit de soborul slujitorilor mănăstirii Hîncu, a săvîrşit Liturghia praznicală, în noaptea Sfintei Sărbători, în mijlocul a mii de credincioşi veniţi din toate colţurile ţării cît şi de peste hotarele ei.

După săvîrşirea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni însoţit de soborul preoţilor slujitori ai mănăstirii împreună cu miile de credincioşi, în  mod organizat s-au deplasat în procesiune la izvorul în cinstea icoanei Maicii Domnului “Izvorul Tămăduirii” de pe teritoriul mănăstirii, unde a oficiat Sfinţirea Aghesmei celei Mari. Sfinţirea Aghesmei celei Mari a fost săvîrşită cu un fast deosebit prin imnografia şi atmosfera sărbătorii, iar mulţimea impunătoare de creştini prezenţi la această slujbă au aşteptat cu nerăbdare să guste din acea apă sfinţită şi să fie stropiţi de însuşi Preasfinţia Sa.    

La finele slujbei de sfinţire a apei creştinii doritori şi mai curajoşi au avut posibilitatea să se scufunde în apele izvorului, acest obicei fiind deja o tradiţie ne despărţită de acest mare praznic.

Sursa: http://episcopia-ungheni.md/


Articole Asemănătoare
17259

Despre aghiasmă și apa sfințită. Cum să ne folosim de acestea?

Ce înseamnă cuvântul „Aghiasmă”? Cuvântul este grecesc (aghiasmos) şi înseamnă sfinţire. La noi, prin aghiasmă se înţelege atât apa sfinţită, cât şi slujba pentru sfinţirea ei. De câte feluri e Aghiasma în înţelesul ei de slujbă? De două feluri: mare şi mică. Cea mică se mai numeşte în popor şi sfeştanie, care înseamnă luminare,sau slujba […]

Articole postate de același autor
3585

Pe cine războiește diavolul și în cine lucrează?

Este de trebuinţă să cercetăm, însă, mai atent şi să vedem cine sunt cei pe care diavolul îi luptă, împotriva cui îşi îndreaptă el cu precădere furia şi, totodată, în cine are putinţa mai mare de a se sălăşlui şi a lucra. Fără de nici o îndoială, toţi oamenii sunt luptaţi de diavol. Ura sa […]