Tradiţii frumoase păstrate în satele Moldovei

2752

Obiceiurile şi tradiţiile de sfânta sărbătoare a Naşterii Domnului sunt o frumoasă cale de slăvire a Domnului Nostru Iisus Hristos, de mulţumire şi bucurie către Acela, care a venit în lume ca să ne mântuiască.

În bisericile din sat şi pe la casele gospodarilor sunt aşteptaţi colindători să vestească Naşterea Fiului lui Dumnezeu, să aducă lumină şi reînviere, să amintească oamenilor de bună credinţă despre pocăinţă, iertarea păcatelor şi o viaţă nouă, întru Hristos.

Cetele de colindători sunt tot mai puţine, ceea ce ne dovedeşte încă o dată că uităm datinile creştine din cauza grijilor noastre trecătoare care ne împiedică să înțelegem şi să trăim cum se cuvine sărbătorile ce ne reprezintă neamul. Cu toate acestea, suntem însetaţi de aceste tradiţii, bucurându-ne de fiecare dată când întâlnim oameni ce le trăiesc şi le promovează.

Biserica ortodoxă din satul Hîrbovăț, r. Aneii Noi, cu hramul Sfântul Nicolai, ca şi alte parohii, aşteaptă cu nerăbdare colindătorii.  În fiecare an vin să colinde de la Naşterea Domnului şi până la Bobotează copii, tineri, bătrâni şi chiar dinastii întregi.

Deja de mai mulţi ani, părintele Petru Oltu din Hîrbovăț dimpreună cu ienoriaşii se bucură să asculte frumoasele colinde ale dinastiei Roşior.

Dinastie pentru care este importantă şi indispendabilă transmiterea tradiţiilor creştin ortodoxe din generație în gererație. Fără acestea, sărbătorile nu sunt sărbători, nu ne mai unesc şi nu ne fericesc.

Preotul Petrul Oltu şi-a exprimat bucuria şi mulţumirea afirmând următoarele: "Nu în zadar am insistat să invit şi în acest an dinastia Roşior, care de fiecare dată ne bucură cu colinde alese spre slăvirea Domnului. Fiți siguri că atât timp cât va trăi această dinastie ne vor bucura cu colinde..."

Cel mai mic membru al dinastiei se numeşte Luca şi are 5 ani, iar cel mai în vârstă este bunicul Andrei, în vârstă de 72 ani. Ei vin cu un mesaj către toţi creştinii: "Să avem curajul de a promova tradiţiile creştine şi să nu ne fie frică de a deschide uşa colindătorilor, ca în felul aceasta sa-L primim pe Hristos în casele şi sufletele noastre" 

***

Victoria Botnari

 


Articole Asemănătoare
1975

Un grup de copii de la Liceul Teoretic cu profil tehnologic pentru copii cu vederea slabă au colindat la Reședința mitropolitană

Marți, 16 ianuarie 2017, ÎPS Mitropolit Vladimir a primit la Reședința mitropolitană un grup de copii de la Liceul Teoretic cu profil tehnologic pentru copii cu vederea slabă din Chișinău însoțiți de către profesorul de muzică din cadrul acestei instituții, Dl Gheorghe Gaju. Acești copii cu probleme de vedere, au susținut un emoționant recital de colinde tradiționale […]

Articole postate de același autor
2721

IPS Dr. Arsenie, Mitropolitul grec al Austriei: «Indiferența Europei față de Grecia este scandaloasă»

Mitropolitul grec al Austriei și exarhul Ungariei și a Europei Centrale a Patriarhatului Ecumenic califică « drept scandaloasă » atitudinea Europei, care se face că nu vede situația din Grecia. Într-un intreviu pentru agenția de presă a Bisericii Romano-Catolice Kathpress, arhiereul trage un semnal de alarmă asupra «sfârșitului Europei unite care iată a început » […]