Sfinţirea noii biserici „Sfântul Mucenic, Multpătimitorul Împărat Nicolae şi familia sa de martiri” din s. Pohrebea, r. Dubăsari

2076

Joi, 24 noiembrie, în ziua pomenirii Sfântului Mare Mucenic Mina, ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în noua biserică cu hramul „Sfântul Mucenic, Multpătimitorul Împărat Nicolae şi familia sa de martiri” din s. Pohrebea, r. Dubăsari.

Serviciul divin, la care au participat alături de Înaltpreasfinţia Sa, Prot. mitr. Vadim Cheibaş, Secretar mitropolitan, Prot. mitr. Teodor Pelin, Protopopul bisericilor din Criuleni şi Dubăsari şi un numeros sobor preoțesc, a început cu rânduiala de sfinţire a prestolului.

La eveniment au onorat cu prezenţa Dl Igor Dodon, Președintele ales al Republicii Moldova, Dl Grigore Policinschi, Președintele raionului Dubăsari şi Dl Alexei Gafeli, Primarul comunei Coșnița şi s. Pohrebea.

În timpul Vohodului Mic, părintele-paroh, iereul Dumitru Darmancev, a fost decorat de către Mitropolit cu dreptul de a purta camilafcă şi cruce de aur, totodată fiind avansat în treapta de Protoiereu, pentru munca depusă cu sârguinţă spre binele şi propăşirea Bisericii Ortodoxe din Moldova.

La fel şi doi slujitori din cadul Protopopiatului de Criuleni şi Dubăsari au fost decoraţi:

Protoiereul Marin Potoroacă, parohul bisericii cu hramul Acoperământul Maicii Domnului din s. Doroţcaia, r. Dubăsari – Dreptul de a purta Mitră.
Preotul Rodion Tambur, parohul bisericii cu hramul Minunea Arh. Mihail din s. Pîrîta, r. Dubăsari – Dreptul de a purta Cruce de aur.
După Liturghie a urmat un Tedeum de mulţumire, iar mai târziu, Vlădica Vladimir a felicitat credincioşii din Pohrebea cu ocazia acestui eveniment de referinţă în istoria localităţii, exprimându-şi speranţa că și pe viitor, Biserica va fi locul unde oamenii se vor reuni în rugăciune, dar şi pentru a trăi cele mai importante momente din vieţile lor.

În apropiere de noua biserică ce a fost astăzi sfinţită, de mai mulţi ani zace în ruine biserica „Sf. Ierarh Alexei”.

La final, Întâistătătorul şi Prşedintele ales s-au întreţinut într-o discuţie, axându-se în special pe proiectul reabilitării acestei biserici-memorial, construită între anii 1910-1912, la solicitarea Ţarului rus Nicolae al II-lea Romanov, și care a avut de suferit de pe urmele celui de-al II Război Mondial din anul 1941-1945 şi tragicului conflict armat de pe Nistru din anul 1992. Actualmente, la 104 de ani de la înălţare, lăcaşul se află într-o stare avansată de degradare. Monumentul arhitectural este aproape distrus de vicisitudinile vremii şi există riscul iminent al distrugerii iremediabile.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md


Articole Asemănătoare
1867

Festivalul cântecului pascal în raionul Dubăsari, ediţia a XIII-a

Tradiționalul festival ortodox «Hristos a înviat!» , ediția a XIII-a, organizat în parteneriat de Direcția Generală Învățământ Dubăsari și Protopopiatul de Dubăsari și Criuleni s-a desfășurat la data de 4 mai în Casa de Cultură raională Dubăsari din s. Coșnița. Festivalul a fost deschis de dl Grigorie Policinschi, Președintele raionului Dubăsari, care ne-a adresat tuturor […]

Articole postate de același autor
3309

Gendercid – genocidul mut: avortul selectiv pe criterii de sex a ucis 200 de milioane de fetițe nenăscute

Europa Occidentală sărbătorește în mod tradițional pe 9 mai Ziua Mamei. Cu această ocazie, organizația internațională Women’s Rights Without Frontiers trage un semnal de alarmă cu privire la două abuzuri grave legate de naștere și maternitate pe care le suferă femeile lumii la ora actuală. Women’s Rights Without Frontiers a comunicat că în China femeile […]