De dragul icoanelor: 100000 de georgieni şi-au dat propria viaţă

10485

Mii de credincioși s-au adunat pe Podul Metekhi, în centrul capitalei georgiene, Tbilisi, în ziua comemorării celor 100.000 de martiri georgieni uciși de Khwarezmieni - un persianat suunit musulman, bazat pe o dinastie musulmana sunnita de origine mamelucă turcică - la Tbilisi, în 1227. O slujba de Pomenire a fost oficiata chiar pe pod, conform unui raport al Sputnik-Georgia.

Cele mai negre zile din istoria georgiană

"Astăzi este o zi specială. Astăzi este ziua dedicata memoriei celor 100.000 de martiri georgieni, a căror viață și acțiune au fost excepționale.

După cum știm, acestia au acceptat martiriul sub Jalal ad-Din. Fie ca Domnul să întărească și să aline Georgia, prin rugăciunile lor", a declarat Sanctitatea Sa Patriarhul Ilia al II-lea.
În 1227, Georgia a fost atacata de Sultanul khwarezm-ilor, Jalal-ad-Din. În prima zi a bătăliei din Tbilisi, armata georgiană a alungat vitejește inamicul, dar perșii care locuiau în Tbilisi au deschis porțile orașului, noaptea, permițând trupelor inamice să intre.
 
De dragul icoanelor: 100 000 de georgieni si-au dat propria viata
 
Conform mărturiei cronicarilor, acestea au fost "cele mai negre zile din istoria georgiană" - crestinii au fost masacrați cu brutalitate, copiii au fost uciși, femeile au fost violate, iar mamele au fost ucise cu pruncii lor.

Prin ordonanța lui Jalal-ad-Din, icoanele Mântuitorului și ale Maicii Domnului au fost scoase din Catedrala Sion și asezate pe mijlocul podului de peste râul Mtkvari, iar cetățenii au fost condusi cu forta spre pod, ordonandu-li-se să calce icoanele in picioare. Acelora care renuntau la Crestinism și pângăreau sfintele icoane, li s-a promis să fie lasati în viață, în timp ce restul au fost decapitați. 100.000 de georgieni, de dragul icoanelor, si-au sacrificat propria viața.
 
sursa lonews.ro/


Articole Asemănătoare
2137

Cinstirea sfintelor icoane în cultul creştin – Simpozion în Săptămâna Tineretului Ortodox la Facultatea de Litere, USM

A devenit deja o bună tradiţie ca în preajma Învierii Domnului, Facultatea de Litere a Universităţii de Stat din Moldova să găzduiască Simpozionul „Mergând spre Înviere”, care adună profesori, studenţi, masteranzi şi oameni de bună credinţă, dornici de a sorbi mai mult din cele sfinte. Iniţiativa acestei activităţi aparţine dnei Irina Condrea, prof. univ. dr. hab, […]

Articole postate de același autor
9426

Infidelitatea – iertăm sau ne despărţim?

În ultimile zile am tot meditat la faptul de ce oare reacţionez atât de emoţional la cazurile infidelităţii conjugale, aproape la fel, ca atunci când aflu despre cazurile de abuz asupra copiiilor, căci am copilărit într-o familie, unde nu au existat nici asemenea tr[dări şi nici cruzime faţă de  copiii. Nu pot găsi  o explicaţie […]