Când educi un copil nu este suficient să-i spui doar, ci trebuie să faci împreună cu el

4141

O maximă responsabilitate pentru părinti este aceea de a insufla copiilor lor, încă din fragedă copilărie, credinta în Dumnezeu. Cel mai productiv teren pentru sădirea credintei în Dumnezeu este sufletul copilului. Dacă nu este educat copilul de mic să creadă în Dumnezeu, să se roage lui Dumnezeu, să se spovedească, să meargă la biserică, să se împărtăsească etc., când creste mare este foarte greu sau devine imposibil.

O mulţime de oameni se plâng de copiii lor când ajung mari, că nu-i ascultă, că fac numai rele. Educaţia religioasă este fundamentală pentru formarea personalităţii unui copil.

După cum îngrijeşti de o plantă să crească mare şi să dea rod, tot aşa trebuie să îngrijim şi de un copil pentru a da rod cât mai bogat mai târziu.

Nu este suficientă îngri­jirea trupească (îmbrăcă­minte şi mâncare), deoarece acestea nu-l formează şi nu-l modelează în viaţă, ci mai importantă este îngrijirea sufletească, deoarece aceas­ta este veşnică, aceasta îl înnobilează, îi dă bunătate, dragoste, milă şi toate vir­tuţile.

Dacă s-ar face o edu­caţie religioasă atât în fami­lie, cât şi la şcoală, omenirea ar avea mult de câştigat: s-ar reduce suferinţa şi păcatele din lume, s-ar crea un echilibru al universului, s-ar prelungi viaţa acestei lumi.

Ca părinte, când educi un copil nu este suficient să-i spui doar, ci trebuie să faci împreună cu el, să te arăţi exemplu personal şi viu. Să îngenunchezi împreună cu el în faţa icoanei la rugăciune, să-l iei de mână şi să mergi la biserică, să te fereşti a vorbi orice cuvânt rău, a face orice gest necontrolat, pentru că el te copiază întocmai.

Din Sfânta Taină a Spovedaniei pe înțelesul tuturor, Arhim. Ioachim Pârvulescu, Ed. Albedo, 2005, p. 73


Articolul Următor
Articole Asemănătoare
3416

Educația religioasă a copiilor începe acasă

Cea mai bună moștenire pe care o puteți lăsa copiilor voștri este educația creștin ortodoxă. Să îi învățați să fie evlavioși și să se roage, din fragedă pruncie, atât prin cuvântul vostru, cât mai ales prin exemplul vostru. Degeaba se vor chinui mai târziu preoții sau profesorii de religie să îi învețe toate acestea, dacă […]

Articole postate de același autor
2316

ATENȚIE! Un individ îmbrăcat în veșminte bisericești, înșeală creștinii

De curând, la Direcția mitropolitană au parvenit plângeri din partea mai multor persoane care ne-au mărturisit că au fost înșelați de un individ îmbrăcat în veșminte bisericești și cu cruce la gât. Profitând de mila enoriașilor, acest impostor se oferă, în schimbul unor sume de bani, să primească acatiste, pomelnice și chiar să facă exorcizări. […]