Cinstirea Sfîntului Prooroc Ilie Tesviteanul la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

1798

În ziua cinstirii Sfîntului Prooroc Ilie Tesviteanul, marți, 2 august 2016, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a oficiat împreună cu un sobor de preoți și diaconi Sfînta Liturghie la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei.

La final, Prea Sfinția Sa a rostit un cuvînt de învățătură despre modelul de asceză, de tărie în credință și de mărturisire a ei prin fapte, oferit nouă de viața și activitatea Marelui Prooroc Ilie – unul dintre cei mai populari sfinţi ai Vechiului Testament. Prooroc de foc al Dumnezeului Savaot, mistuit de „rîvna casei Domnului“, el a rămas în conştiinţa Bisericii drept apărătorul neînduplecat al legii dumnezeieşti, într-o perioadă tulbure a poporului evreu, cînd rătăcirea idolatriei care venea din partea regelui Ahab şi a soţiei sale, Isabela, depărta pe tot mai mulţi de la credinţa în Unul Dumnezeu.

Faptele minunate ale lui Ilie, care îşi întărea cuvintele de foc cu foc coborît din cer, intransigenţa în faţa păcatului relei credinţe, calitatea de a fi un văzător al Domnului şi, desigur, sfîrşitul său neobişnuit – mutat la Domnul fără a mai trece pragul morţii – i-au dat lui Ilie aura de sfînt ales. Statutul lui Ilie de sfînt ales al Vechiului Testament este întărit chiar de Mîntuitorul Hristos, care şi-a arătat dumnezeiasca slavă pe muntele Tabor, avînd ca martori pămînteşti pe cei trei Apostoli şi drept contemplatori cereşti, pe Moise şi Ilie. Sfîntul Prooroc Ilie, ca martor al slavei cereşti, va fi şi unul dintre personajele care vor apărea în vremea sfîrşitului lumii, luptînd cu aceeaşi rîvnă cu forţele răului (Apoc. XI, 7).

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni


Articole Asemănătoare
1760

În Sîmbăta lui Lazăr Prea Sfințitul Nicodim a oficiat Sfînta Liturghie la Catedrala „Sf Vasile cel Mare” din Edineț

În sîmbăta învierii Dreptului Lazăr, cel mort de patru zile, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a oficiat Sfînta Liturghie la Catedrala „Sf. Vasile cel Mare” din orașul Edineț, înconjurat de un sobor de slujitori și în prezența mulțimii credincioșilor. După slujbă, avînd drept temei pericopa evanghelică a zilei, de la Ioan, cap. […]

Articole postate de același autor
5590

Dacă cineva îşi urăşte fratele, înseamnă că el însuşi este ţinut de un duh rău

Fiecare om vede în aproapele său ceea ce a cunoscut în sine însuşi în experienţa sa duhovnicească, astfel că legătura omului cu aproapele este o mărturie credincioasă despre treapta cunoaşterii de sine pe care a atins-o. Cine a cunoscut în sine, pe de-o parte, ce adânc, ce putere pot atinge suferinţele duhului omului despărţit de […]