Sfântul Kukşa și puterea agheazmei

6521

Părintele Kukşa sfătuia de asemenea ca toate lucrurile noi şi alimentele să fie sfinţite cu agheazmă, iar înainte de culcare să stropim cu agheazmă prin chilie (cameră). Dimineaţa, ieşind din chilie, el întotdeauna stropea cu sfânta agheazmă. Un tânăr ucenic, neînţelegând de ce batiuşka stropea în fiecare seară cu agheazmă, l-a întrebat: „Batiuşka. La ce e de trebuinţă să stropeşti? La ce-i de folos?”

Iar batiuşka i-a răspuns: „E de folos, e de folos…” Au trecut trei zile. Batiuşka se afla cu ucenicul lui în chilie şi în faţa ochilor lui a început să stropească chilia cu agheazmă. Acesta a povestit: „Şi deodată am văzut aşa o grozăvie! Era plină chilia de demoni şi toţi alergau fără spor către uşă, însă nu reuşeau, căzând unul peste celălalt…”

Stropind chilia, batiuşka l-a întrebat: „Ei, ai văzut că ea este de folos?” Atunci, ucenicul i-a răspuns: „Batiuşka, cum se poate aşa ceva?” „Deci i-ai văzut şi tu?…”, a continuat părintele Kukşa.

Din Viaţa şi minunile Sfântului Kukşa din Odessa, Editura Sofia, p. 38


Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
18454

Despre aghiasmă și apa sfințită. Cum să ne folosim de acestea?

Ce înseamnă cuvântul „Aghiasmă”? Cuvântul este grecesc (aghiasmos) şi înseamnă sfinţire. La noi, prin aghiasmă se înţelege atât apa sfinţită, cât şi slujba pentru sfinţirea ei. De câte feluri e Aghiasma în înţelesul ei de slujbă? De două feluri: mare şi mică. Cea mică se mai numeşte în popor şi sfeştanie, care înseamnă luminare,sau slujba […]

Articole postate de același autor
1349

„Mergi şi fă şi tu asemenea”. Duminica a XXIII-a după Cincizecime la Mănăstirea Suruceni

„Cui îi pasă astăzi de celălalt? Nimănui. Toți ne ocupăm de noi înșine, de celălalt, deloc, pentru aceasta vom da socoteală. Pentru că Dumnezeu, Care este dragoste, nu ne va ierta această indiferență față de aproapele nostru.” (Sfântul Paisie Aghioritul) În Duminica a XXIII-a după Cincizecime, numeroși creștini s-au adunat la Mănăstirea Suruceni pentru a […]