Lucrurile «neînsemnate» care întâresc sau năruiesc viața sufletului nostru

3358

Cuviosul și purtătorul de Dumnezeu Părintele Dorotei de Gaza mai înainte a sihăstrit în chinovia Avei Serida, aproape de Gaza; iar mai apoi a întemeiat mănăstirea sa, după săvârșirea lui Ava Ioan, căruia îi ziceau ”proorocul”, și a isprăvit tăcerea cea desăvârșită a marelui Varsanufie, și care cu pace s-a săvârșit. Aici ucenicii săi au adunat Învățăturile Duhovnicești care au devenit în timp una din lucrările fundamentale pentru viața monastică ortodoxă. Scrierile sale fac parte din Filocalie și ele sunt singura mărturie concretă rămasă peste veacuri de la Sfântul Dorotei.

Una din învățăturile sale este aceea de a ne stărui să ne păstrăm conștiința vie, mai ales în această lume pătimașă, să avem grijă să ne înfrânăm poftele și să nu ne lăsăm ispitiți de ele, chiar și atunci când este vorba de cele mai neînsemnate lucruri. Pentru că ignorând aceste lucruri, numite altfel fără importanță, ajungem să le ignorăm și pe cele esențiale.

De multe ori spunem :

Ce contează dacă spun acest cuvânt?

Ce contează dacă mănânc această bucățică?

Ce contează dacă fac asta?

Având obişnuinţa să spunem: Ce contează...?, cu timpul ajungem să fim indiferenţi până și față de cele mai fundamnetale și grave lucruri, să ne întinăm conștiința și în cele din urmă riscăm să cădem, pas cu pas într-o nepăsare gravă, devenind lipsiți de interes față de ceea ce se petrece în jurul nostru.

sursa http://lasimandre.blogspot.md/

traducere şi adaptare Vitoria Botnari


Articole Asemănătoare
3347

Cu noi este Dumnezeu. Dar noi suntem cu El?

Zaheu, vameşul cel cufundat în lăcomie şi trădare, „căuta să vadă cine este Iisus” (Luca 19, 3). Noi, cei de azi, ştim cine este Iisus? Majoritatea, dacă am fi oneşti, am răspunde: şi da, şi nu. Da – pentru că-L ştim din Scripturi, din dogme, din predanie, de la cei ce ne vorbesc despre El. Nu – […]

Articole postate de același autor
2910

De păcatul faţă de aproapele, Dumnezeu nu ne iartă fără aprobarea acestuia

Aşa de mult ţine Mântuitorul la iertarea aproapelui, încât fără de ea nici El nu ne iartă păcatele noastre. De veţi ierta oamenilor greşalele lor, ierta-va și vouă Tatăl Ceresc; iar de nu veţi ierta oamenilor greşalele lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşalele voastre” (Matei 6, 14-15). Deşi tot păcatul este împotriva lui […]