Într-un sat din sudul Bulgariei mai mulți musulmani au contribuit la restaurarea unei Bisericii Ortodoxe

3063
 

Într-un sat din sudul Bulgariei, mai mulți musulmani au adunat fonduri și au contribuit la restaurarea bisericii ortodoxe centenare.

Pentru prima dată în ultimele decenii, clopotul bisericuței din satul Kozleț, orașul Haskovo, care se învecinează cu Grecia și Turcia, va răsuna din nou.

Restaurarea clopotniței a suportat cheltuieli în valoare de  2000 de leva (aproximativ 1000 de euro).

" În caz că pica clopotnița, se păbușea și acoperișul. Acest lucru i-a îngrijorat mult pe inoriași. Așa că am decis să punem mână de la mână pentru a aduna banii necesari" a spus primarul satului Kadir Beynur pentru postul de televiziune bulgar BTV.

Satul Kozleț  are aproximativ 600 de rezidenți, dintre care circa o zecime sunt creștini.

Musulmanii au oferit bani pentru reparerea clopotniței și a gardului din jurul bisericii. Banii rămași vor fi investiți pentru renovarea interiorului bisericii, precum și procurarea unor draperii noi, a mai afirmat BTV.

Datorită inoriașilor de bună credință, lăcașul bisericesc Arhanghelul Mihail, construit acum 100 de ani, este deschis din nou. Ca și adepți ai Bisercii Ortdoxe din Bulgaria, locuitorii din Kozleț se pregătesc de cea mai sfântă sărbătoare care celebrează Învierea lui Iisus Hristos din morți – Paștele, care va avea loc la 1 mai 2016 conform calendarului Iulian pe stil nou.

Paraclisierul bisercii, Peter spune că-i cunoaște pe toți cei care au donat. "Mesele, covorașele, tot ce am adunat este din mila oamenilor", spune el.

Acum, ne rămâne sa mai construim un baldachin (adăpost ) pentru oamenii care ajung spre exemplu mai devreme la biserică pe timp de ploaie sau zăpadă, iar biserica este închisă până vine deținătorul cheilor - Peter.

Urmează deasemena să extindem grădina bisercii. Un om de afaceri care a cumpărat prprietatea de lângă biserică a promis o donație de pomi fructiferi.

Așadar, din întreaga populație națională a Bulgariei de aproxiamtiv 7,1 miloane oameni, mare majoritate se declară creștini ortodocși bulagri. Conform recensământului din anul 2011,următoarea cea mai mare comunitate religioasă după ortodocși sunt musulmanii, aproximativ opt la sută din populație.

sursa http://sofiaglobe.com/

traducere și adaptare Victoria Botnari


Articole Asemănătoare
4077

Copiii au nevoie de ajutorul icoanelor pentru a face rugăciunea

Arta creştină a ridicat alte probleme şi anume să înfăţişeze caracterul de rugăciune, de jertfă, mila, aspiraţia către Dumnezeu, meditaţia despre împărăţia lui Dumnezeu – nevăzutul să-l facă văzut. Toate acestea au dat naştere unor forme aparte de reprezentare şi a simbolismului lor. Icoana are scopul de a ne ajuta să ne concentrăm în timpul rugăciunii – ea nu […]

Articole postate de același autor
6034

Sfântul Nicolae al Japoniei: Un slujitor al lui Hristos se cuvine a fi întotdeauna liniştit, plin de bucurie şi de viaţă

La Moscova, 11 mai 2018 va avea loc prezentarea unui film documentar de lung metraj intitulat «  Jurnalul Sfântului Ierarh Nicolae ». Filmul a fost turnat în Japonia și relatează viața Sfântului Nicolae al Japoniei, al cărui lucrare misionară a dus la propagarea Ortodoxiei în această țară. Inițiativa acestui film a fost susținută de către […]