Povestea firului de ceapă

5698

Nu e decît o poveste, dar o poveste foarte frumoasă, pe care o ştiu de cînd eram fetiţă mică de la Matriona, bucătăreasa noastră. Ascultă:

„A fost odată ca niciodată o femeie rea şi amarnică la suflet. Şi femeia aceea a făcut umbră pământului şi, împlinindu-i-se sorocul, a murit. Şi murind n-a lăsat după ea nicio faptă bună. Dracii au pus atunci gheara pe ea şi au aruncat-o în iazul de foc. Iar îngerul ei păzitor sta pe mal şi-şi tot frământa mintea: “Oare ce faptă bună o fi săvârşit în viaţa ei?”

Şi, aducându-şi aminte, se duce el şi-i spune lui Dumnezeu:

– A smuls din grădină un fir de ceapă şi l-a dat de pomană, a miluit o biată femeie săracă.

– Ia firul cela de ceapă, zise Dumnezeu, şi dă-i-l să se agaţe de el şi pe urmă caută s-o tragi afară. Dacă izbuteşti s-o scapi, să vină aici, în Rai, iar dacă s-o rupe firul de ceapă, să rămână unde se află acum.

Îngerul a coborât degrabă în Iad şi a zis, întinzându-i firul de ceapă:

– Apucă-te vârtos de el, femeie, şi eu am să te scot afară. Şi a început să tragă binişor de fir până ce a scos-o aproape toată din Iad. Dar ce să vezi: ceilalţi osândiţi, când au prins de veste că îngerul vrea s-o scape, s-au agăţat şi ei de ea, să-i tragă şi pe ei afară. Scorpia de femeie însă, haină cum era la suflet, a început să dea din picioare şi să urle:

– Pe mine vrea să mă scoată, nu pe voi, ceapa-i a mea, nu a voastră!

Nici nu a apucat să termine şi firul de ceapă s-a rupt. Femeia a căzut în Iad şi arde şi acum în focurile Gheneei. Îngerul a izbucnit în plîns şi a plecat.”

Extras din Fraţii Karamazov, F.M. Dostoievski


Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
1786

O acțiune de ajutor pentru cei mai triști ca noi

  Către sărbătoarea Învierii Domnului, parohia cu hramul „Sf. Arh. Mihail”din mun. Chișinău, a organizat un act de binefacere pentru mai multe familii numeroase din capitală. Preotul Marin Cij, parohul bisericii „Sf. Arh. Mihail” dimpreună cu clericii sfântului lăcaș au vizitat în ziua de miercuri 27 aprilie mai multe familii nevoiașe, felicitându-i cu sărbătoarea Învierii Domnului […]

Articole postate de același autor
5011

Mitropolitul Ambrozie: Folosindu-se de imigranți, puterile lumii vor sa schimbe identitatea Greciei

Folosindu-se de imigranti, puterile lumii vor sa schimbe identitatea Greciei, a afirmat in ultimele ore Mitropolitul Ambrozie. Declarația Mitropolitului Ambrozie de Kalavria, privind problema imigrației ilegale, a dat nastere mai multor reactii, in ultimele ore, in Grecia. “Nu! Nu o sa putem gazdui atat de mulți islamiști, trimisi cu forța în țara noastră, să profite […]