Bunătatea naşte bunătate

4839

Chiar dacă ni se pare că avem dreptul să nu iertăm, atunci trebuie să iertăm. Bunătatea naşte bunătate. Răutatea naşte răutate. Iertarea naşte iertare. Răzbunarea naşte răzbunare.

Asta e de când lumea. Acela care, suferind o răutate, se hotărăşte s-o pedepsească tot cu răutate, acela care se hotărăşte pentru răzbunare, acela nu combate răul, cum i se pare lui, nu reglementează situaţia, cum i se pare lui, ci dimpotrivă, trece şi el de partea răului.

Fiindcă, dacă condamni pe un altul pentru răul pe care ţi l-a făcut, înseamnă că trebuie să fii şi tu condamnat pentru răul pe care i-l faci lui, dacă îi răspunzi cu rău pentru rău. Bunătatea naşte bunătate, răutatea naşte răutate.

Din Mitropolit Antonie Plămădeală, Tâlcuiri noi la texte vechi, Editura Sophia, București, 2011, p. 349-350


Articole Asemănătoare
12560

Amprenta unui suflet sănătos sau bolnav este întipărită pe chipul fiecărui om

  Desigur, amprenta unui suflet  sănătos sau bolnav este întipărită pe chipul fiecărui om. Ochii celui sănătos sufleteşte sunt plini de lumină şi oglindesc o privire blândă. Din lăuntrul său izvorăşte bucuria. Pe când privirea celui bolnav duhovniceşte este una iritată, încordată, iar ochii sunt uneori roşii. Şi comportamentul său exterior vorbeşte despre faptul că […]

Articole postate de același autor
1613

Cuvânt de felicitare a Înaltpreasfinţitului Mitropolit Vladimir cu ocazia zilei profesionale a pedagogului

Cuvânt de felicitare a Înaltpreasfinţitului Mitropolit Vladimir cu ocazia zilei profesionale a pedagogului Onorați pedagogi, Permiteți-mi să Vă adresez sincere felicitări tuturor lucrătorilor din sefera învăţământului pentru efortul calificat şi plin de abnegaţie depus la sporirea nivelului de educație a generației în creștere. Este foarte greu să măsori în câteva cuvinte tot ceea ce înseamnă […]