A V-a ediție a concursului „Personalități creștine: virtuți și sfințenie” în protopopiatul Strășeni

407

Cu binecuvântarea PS Filaret, episcop de Căpriana, protopop al raionului Strășeni, și cu implicarea doamnei Lucia Caciuc, Șefa Direcției Generale Educație Strășeni, în baza parteneriatul dintre Protopopiatul Strășeni și DGE Strășeni miercuri, 17 aprilie, s-a desfășurat cea de-a cincea ediție a Concursului „Personalități Creștine: Virtuți și Sfințenie”.

Concursul a cuprins trei probe distincte: proba de poezie creștină, de creație proprie; proba de desen cu tema „Biserica – casa lui Dumnezeu” și proba de film intitulată „Pe emisfera dinspre Dumnezeu”. În cadrul probei de poezie creștină – creație proprie, intitulată „Tu, care porți lacrima lui Dumnezeu”, au participat 33 de elevi din clasele 2-9, prezentând poezii ce au ilustrat frumos relația copiilor cu Domnul Iisus, care bate la ușa inimilor fiecărui credincios. Proba de desen, cu tema „Biserica – casa lui Dumnezeu”, a adunat zeci de lucrări realizate în stiluri variate, în care elevii au ilustrat Biserica din localitatea lor. Iar în cadrul probei de film, intitulată „Pe emisfera dinspre Dumnezeu”, au fost prezentate 11 filme documentare despre Biserica din localitate, evidențiind aspecte istorice, culturale și religioase ale Bisericii ca comunitate și locaș de cult, precum și personalitățile creștine remarcabile din zonă.

Doamna Lucia Caciuc, Șefa DGE Strășeni, a subliniat importanța cercetărilor realizate de elevi, declarând: „Evenimentul care a marcat colaborarea noastră cu Protopopiatul Strășeni a valorificat în mod inspirat istoria bisericii din localitatea noastră natală. Elevii din 11 instituții preuniversitare au prezentat pagini de istorie a bisericii, care sunt și pagini din istoria localității natale!”. Este esențial ca elevii să cunoască istoria bisericii din localitatea lor deoarece aceasta a avut un rol semnificativ în dezvoltarea comunității locale de-a lungul timpului, iar istoria bisericii locale ne poate oferi informații despre evenimente importante care au avut loc și care au influențat comunitatea în care trăiesc elevii, un alt motiv important pentru studiul istoriei bisericii locale este legat de patrimoniul cultural și arhitectural.

Exprimăm recunoștință profesorilor care au ghidat cu înțelepciune elevii la toate probele și felicităm pe toți cei implicați în organizarea și desfășurarea acestui concurs: doamna Valentina Moraru, doamna Tamara Costin – specialiști principali DGE Strășeni; doamna Ala Staver, director adjunct pentru educație la L.T. Scoreni; Preotul Victor Mihalachi, secretar al Protopopiatului, și Preotul Ioan Goncear, metodist al Protopopiatului.

Elevii au fost premiați cu diplome, vouchere și rechizite școlare din partea DGE Strășeni, iar în săptămâna luminată vor beneficia de un pelerinaj la Mănăstirea Putna, organizat cu grija Preasfințitului Părinte Episcop Filaret, Protopop al raionului Strășeni.

În încheiere, exprimăm recunoștința noastră Bibliotecii Raională Strășeni „Mihail Sadoveanu” și Casei de Arte Strășeni pentru ospitalitate.

Sursa: predare-religie.blogspot.com


Articole postate de același autor