Psihoterapie ortodoxă și neuroteologie isihastă

1136
Exerciții spirituale pentru antrenarea creierului de la specialiștii în neuroștiință Andrew Newberg și Mark Waldman:

1. Zâmbiți! Zâmbetul ajută la întreruperea tulburărilor psihologice, întărește abilitatea neuronală de a menține o viziune pozitivă asupra vieții, stimulează circuitele creierului care sporesc interacțiunea socială, empatia și starea sufletului (în antiteză, încruntatul stimulează sentimentele de furie, dezgust și neplăcere).

2. Rămâneți activi din punct de vedere intelectual! Faceți exerciții de memorie, jocuri de strategie, jocuri vizuale și spațiale, rezolvați rapid problemele prin căutarea unor soluționări rapide, citiți cărți, ascultați audio books, urmați un curs, mergeți la conferințe, la muzee sau scrieți un jurnal, asigurați-vă că scopurile voastre intelectuale sunt plăcute și nu vă stresează prin presiunea performanței, căutați să aveți o varietate cât mai mare de activități cognitive sofisticate.

3. Relaxați-vă! Reduceți tensiunea musculară din fiecare parte a corpului (prin destindere, exerciții fizice ușoare, masaj, reflexoterapie ș.a.), adăugați o muzică plăcută.

4. Căscați! Căscatul reduce eficient hipertensiunea din gât și anxietatea prin faptul că induce o activitate neuronală unică în zonele creierului care sunt direct legate de formarea conștiinței sociale și crearea sentimentului de empatie (de exemplu, precuneusul, o circumvoluție pe fața medială a lobului parietal, care pare să joace un rol central în conștiință, autoreflecție și refacerea memoriei).

5. Faceți exerciții fizice! Antrenamentul fizic implică concentrare susținută, reglare deliberată a mișcărilor și respirației, fapt ce sporește relaxarea și starea de bine, crește performanța neuronală și reconstruiește circuitele deteriorate de leziuni și atacuri cerebrale, îmbunătățește cogniția și performanța academică, repară și protejează de afecțiunile neurologice cauzate de stres, crește plasticitatea creierului, întărește sistemul imunitar, reduce anxietatea, putând fi folosit în tratamentul depresiei clinice, protejează persoanele în vârstă de Alzheimer și scade probabilitatea unei boli cronice. Exercițiile fizice sunt cu atât mai eficiente cu cât sunt combinate cu meditația, exercițiile de respirație, relaxarea și o dietă vegetariană sau cât mai scăzută în grăsimi.

6. Stați de vorbă cu alții! Exersarea abilităților limbajului contribuie la interconectarea diferitelor structuri neuronale. Cu cât un dialog este mai sofisticat și necesită mai multă implicare, creativitate și imaginație, cu atât efectele sale neurologice sunt mai intense. Evitați conversațiile iritante, căci acestea dăunează considerabil creierului.

7. Păstrați-vă credința în Dumnezeu! Așa cum a exprimat psihiatrul Viktor Frankl, credința a fost singura care i-a ținut în viață pe supraviețuitorii lagărelor de concentrare. Speranța, optimismul și dorința de a trăi provin dintr-o credință autentică. Optimismul scade stresul, crește imunitatea, reduce riscul afecțiunilor arterelor coronare, ușurează respirația și îmbunătățește abilitățile de soluționare a situațiilor dificile, reduce nivelul de cortizol din corp, îmbunătățește comportamentul într-o diversitate de boli fizice.

8. Cugetați la Dumnezeu și rugați-vă! Rugăciunea și meditația reprezintă, în viziunea lui Newberg și Waldman, cele mai înalte funcții ale creierului, iar intensificarea acestor experiențe spirituale îmbunătățește substanțial funcțiile cognitive. Ele cresc gradul de relaxare și asigură sănătatea psihologică. În doar 15 minute de rugăciune și meditație pe zi, sistemul nervos va funcționa în moduri care sporesc sănătatea fizică și emoțională. Hormonii antistres se eliberează în tot corpul, la fel ca neurotransmițătorii care cresc plăcerea și scad depresia, precum dopamina și serotonina. Rugăciunea, meditația și credința generează o reziliență spirituală ce asigură o mai bună rezistență în fața adversităților vieții, precum și un grad mai ridicat de satisfacție și bucurie de a trăi.
 
 
(„Antrenarea creierului”, articol de Ana Gheorghiu în revista „Familia ortodoxă”, decembrie 2022)

Articole postate de același autor