A fost publicat volumul „Rolul mănăstirii Hârbovăţ în viața monahală din spaţiul pruto-nistrean (anii 1730-1960)”

632

La Editura Lexon-Prim din Chișinău a fost publicat volumul „Rolul mănăstirii Hârbovăţ în viața monahală din spaţiul pruto-nistrean (anii  1730-1960)” semnat de Episcopul Ioan de Soroca (Ion Moșenguțu).

Lucrarea scoate în evidență rolul pe care l-a avut mănăstirea Hârbovăț în viața monahală din spațiul pruto-nistrean pe parcursul anilor 1730-1960. Subiectul abordat și valorificat în cercetarea de față acoperă un gol în istoriografia națională, punând în discuție aspecte ale vieții monahale mai puțin cunoscute în mediul de specialitate, fixând jaloane istorice distincte în evoluția vieții monahale din spațiul vizat.

Monografia Episcopului Ioan (Moșneguțu) este ancorată în componenta teoretic-conceptuală a microistoriei, dimensiune aplicată pe larg în literatura occidentală și mai puțin explorată în demersul istoriografic din Republica Moldova. Autorul redă schimbări de regimuri politice, mentalități colective și individuale, marcând o rezistență prin convingerea creștinilor ortodocși aflați la „o margine de țară”. (Ion Xenofontov)

Volumul a fost tipărit cu contribuția  financiară a Ministerului Culturii, în conformitatea cu decizia Comisiei de selecție pentru editarea cărții naționale și este adresat istoricilor, teologilor, tuturor cititorilor interesați de viața monahală.

Lucrarea poate fi achiziționată la magazinul de obiecte şi literatură bisericească, a Mitropoliei, str. Bucureşti, 119, mun. Chişinău, tel: 23-20-73.

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
807

ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat Liturghia Darurilor înainte sfinţite la Catedrala mitropolitană din Chișinău

Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove a oficiat miercuri, 9 martie 2022, Liturghia Darurilor înainte sfinţite unită cu Vecernia, la Catedrala mitropolitană din Chișinău. Liturghia Darurilor mai înainte sfințite este un antidot pentru umanitatea suferindă de multă neliniște, de foarte multă agitație, de împrăștiere, de risipire și de foarte multă vorbire. Întâistătătorului […]